21. syyskuuta 2014

Viikonloppu (herkut)

Eihän me eilen maltettukaan rauhaisasti kotona olla. Meiltä löytyi perjantai-iltana keittiöstä vesivahinko ja päätettiin lauantaina aamulla laittaa samalla sitten muutakin kotia vielä järjestykseen. Muutoksen alle joutui lähinnä lasten valtakunta, kun reilu 30 vuotta vanha hyllyni sanoi osittain sopimuksensa irti. Tuotiin sitten alas pienimmälle yksi hylly ja lähdettiin päivän reissulle ostamaan Ikeasta uusia. Nälkäinen maalaismies ihmisvilinässä on kuin pikkulapsi, joten Ikean ruokajonojen ollessa järkyttävän pitkät päätettiin syödä muualla ja tarjosimme kunnon viihdettä muille.

 Illalla kotona tehtiinkin sitten vielä iltapalaksi pizzaa.

Pohja:
500g jauhoja
ripaus kuivahiivaa
2,5dl vettä
loraus oliiviöljyä
hieman suolaa
Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Sekoita suola, öljy, vesi ja kaada vehnäjauhojen sekaan. Sekoita ensin puuhaarukalla ja sitten käsin niin kauan ettei taikina enää taru. Vaivaa pöydällä joustavaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa 8-9h. Paista uunissa 250 asteessa noin 10 min. Tästä tuli 3 hieman alle pellin kokoista pizzaa.
 
Tomaattikastike:
pari valkosipulinkynttä
5-6 tomaattia
hieman voita
1rkl hunajaa
ihan vähän valkoviinietikkaa
suolaa
pippuria
Pilko valkosipulit ja tomaatit pieniksi. Hauduta valkosipulia hieman voissa ja lisää tomaatit sekä hunaja. Keitä kunnes kastike on saonnut. Mausta ja jäähdytä.
 
 Jälkiruokaakin teki mieli, joten leivoin vielä vaniljaisen omenapiirakan. Yleensä en jostain syystä tykkää taikinan nyppimisestä, mutta tässä se todella kannatti!

Vaniljainen omenapiirakka
pohja:
300g voita
2dl sokeria
6dl jauhoja
2dl kaurahiutaleita
2tl leivinjauhetta
Pilko huoneenlämpöinen rasva ja lisää kaikki pohjan ainekset. Nypi kunnes seoksesta tulee tasaista ja murumaista. Taputtele pellille ja tee pienet reunat. Esipaista 200 asteessa noin 10 min
Täyte:
vaniljacreemi
omenahillo
noin 5 omenaa
½ dl sokeria
2½ tl kanelia
omenasosetta
 Käytin kaupasta ostettua creemijauhetta 1½ annosta. Valmista  vaniljacreemi ohjeen mukaan. Pilko omenat ja mausta kanelilla ja sokerilla. Levitä omenasosetta pohjan päälle. Kaada creemi ja ripottele omenakuutiot.
Muruseos:
2dl mantelilastuja
50g sulaa voita
1tl kanelia
2rkl fariinisokeria
2rkl vaahterasiirappia
 
Sulata rasva ja sekoita kaikki seoksen aineet keskenään. Ripottele piirakan päälle. Itse olin jo niin väsyksissä että unohdin fariinisokerin ja siirapin. Hyvää tuli silti!
Paista piirakkaa 175 asteessa noin 45 min.
 
 Nyt odottaisi peräkärryllinen huonekalupaketteja kokoamista. Saa nähdä saadaanko huone illaksi nukuttavaan kuntoon vai joudutaanko laittamaan lapset telttamajoitukseen, sisälle toki!
 
Kuinka teillä on viikonloppu sujunut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti