28. joulukuuta 2016

Yksin yökylässä

 Hyvin useat tuttujen lapset ovat olleet jo pieninä vauvoina yökylässä. Heille onkin ollut suuri ihmetys, ettei Onni ole vielä kertaakaan ollut yksin yötä edes isovanhemmilla. Jokaisella perheellä on omat tapansa ja tilanteensa tukiverkon kanssa. Me olemme "rasittaneet" omaamme vain äärimmäisissä pakkotilanteissa. Tiedämme, että he mielellään auttavat, mutta tiedämme myös heidän voimavaransa. Eri asia on ollut, jos he ovat itse lapsia luokseen hoitoon ottaneet.
 Isommat lapset ovat kyllä Onnin iässä olleet jo konkareita yökyläilyssä. Heidän ollessa pieniä olikin paljon häitä yms. tilaisuuksia, joiden vuoksi lapsillemme tarvitsimme yöhoitoa ja toisaalta tukiverkko oli paremmassa kunnossakin. Isommat lapset ovat kuitenkin myös olleet aivan toisen luonteisia kuin Onni. Vaikka isovanhemmat olisivat kuinka tuttuja ja rakkaita, puhuu ujo Onni heille lähinnä vain kun on todella kovasti asiaa. Onni ei myöskään ole ollut henkisesti valmis jäämään vieraaseen sänkyyn yksin nukkumaan.

 Nyt joulun jälkeen Onni kuitenkin kysyi anopilta pääsisikö hänkin vuorollaan yökylään. Olimme kaikki hurjan yllättyneitä, mutta toki kannustimme poikaa ottamaan tämän hänelle ison askeleen. Selitimme mitä tuo yökyläily oikeasti tarkoittaa ja kerroimme kuinka kotiin pääsee kyllä heti, kun siltä tuntuu. Onni pakkasi repullisen unikavereita ja sanoi meille vanhemmille lentopusujen säestämänä heipat.
 Ehkä meitä vanhempia jännittikin enemmän kuin poikaa! Uni ei meinannut tulla ja lähes itku silmässä katselin sängystämme Onnin tyhjää sänkyä. Lopulta mieskin hälytettiin töihin ja jäin yksin pyörimään sänkyyn. Sen sijaan Onni oli anopin sanojen mukaan ollut kuin unelmalapsi. Ruoka, eikä kaupasta haetut herkutkaan olleet tosin maistuneet, mutta muutoin poika oli kiltisti leikkinyt ja ilmoittanut illalla haluavansa nukkumaan.

 Aamulla mahtavien 11 tunnin yöunien jälkeen Onni ei sitten enää suostunutkaan tulemaan sängystään pois. Hän tahtoi äidin. Mitään itkua tai paniikkia ei ollut, mutta 3-vuotiaan päättäväisyydellä poika jäpitti sängyssä leikkien pyjama päällä kunnes pääsi äidin luokse :D Kotona kehui kaikille kuinka on jo iso poika, kun yökyläilee samalla kun onnellisena mussutti hänen herkkujaan♥
 Tiedän, ettei tämä yökyläily olisi Onnin kanssa sujunut näin hyvin, ellei
♥Paikkana olisi ollut juuri anoppila
♥ Ajatus olisi lähtenyt Onnilta itseltään
♥Isommat sisarukset olisi lomilla näyttäneet mallia, miten homma toimii
♥Pojalle olisi vannotettu kotiin pääsevän ihan milloin vain
♥Onni ei olisi saanut pakata itse
♥Lupausta kotiin pääsystä olisi aamulla yritetty vitkuttaa

 Anoppilassa siis nukutti jopa paremmin kuin kotona, tai sitten hieman huonokuuloinen anoppi ei ollut havainnut hiljaisen pojan olevan hereillä. Kaikki selvisimme tästä koettelemuksesta onnellisina ja kuulemma Onni menee kesällä uudestaan yökylään ihan yksin. Ei hassumpaa!

 Onko teidän lapset olleet yökylässä? Onko teillä antaa muille vinkkejä yökyläilyn sujumiseen?

4 kommenttia:

 1. Hei! Minulla 7 ja 2,5 vuotiaat lapset ja kumpikaan ei ole yökyläillyt, ei edes vanhempi ole halunnut yöksi muualle ja se on ihan ok, pakko ei ole eikä olla edes houkuteltukaan. Ja eipä kukaan ole ollut heitä vaillakaan yöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi♥ Mun mielestä lapsi osaa kyllä itse ilmaista kun yökyläilyt kiinnostaa ja on siihen myös valmis. Ei meilläkään Onnia varmasti vielä aikoihin kiinnostaisi (tai tietäisi edes koko yökyläilystä mitään) ellei isommat sisarukset olisi näyttäneet mallia. Kotihan on lapselle kuitenkin se maailman paras paikka :)

   Poista
 2. Hienoa kuulla, että kaikki meni noin hyvin! Tuo on iso askel <3 Meillä pojat ovat aika usein yökylässä ja viimeksi nyt jouluna meidän esikoinen halusi jäädä mummolaan. :) Meillä lähinnä toimii se että pidämme muutenkin tiiviisti yhteyttä ja näemme isovanhempia monta kertaa viikossa. Heillä on mummoloissa myös omat pyjamat ja hammasharjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♥ Onnin ohdalla tuo on aivan huikea juttu! Meilläkin Tellulla oli aikoinaan mummolassa omat yöpymisvehkeet, unikaverit ja jopa vaihtovaatteet, joten usein helposti kyläillessä yöksi jäikin :)

   Poista