14. joulukuuta 2016

Äiti, oletko ollut tuhma?

 Monessa perheessä lapsi kuulee joulun alla uhkauslauseen: Ellet ole kiltisti, joulupukki ei tuo sinulle lahjoja. Paljon on nyt puhuttu siitä, onko tuo tapa oikein vain väärin. Itse en ota lauseen sen kummemmin kantaa. Jokainen perhe tekee niin kuin parhaaksi katsoo. Meillä lapsen ilmoittaessa joulupukin tuovan hänelle lahjoja, korjaan hyvin usein, että ainakin jos lapsi osaa olla kiltisti. En halua lahjojen olevan lapselle itsestäänselvyys, jotka joulupukki tuo automaattisesti, mutta en tykkää myöskään ajatuksesta etteikö lapsi saisi olla normaali itsensä joulun alla. Mielestäni kun uhmat ja muut kiukut sekä hölmöt teot ovat valitettava osa lapsen kasvua.
 Oletteko koskaan ajatelleet, että jos joulupukki tuo lahjoja vain kilteille, miltä tilanne lapsen silmissä näyttää vanhemman saadessa vain muutaman paketin?! Eräänä jouluna tarkkasilmäinen Tellu kysyi minulta olenko ollut tuhma. Lapsilla oli aivan liian isot kasat lahjoja ja mahtava kasa oli miehelläkin. Siinä missä mies sai lahjoja minulta, vanhemmiltaan ja sisaruksiltaan sekä äidiltäni oli minun kasassa vain poikkeuksellisesti kääröt mieheltä sekä appivanhemmilta.
 Mitä minun olisi Tellun kysymykseen pitänyt vastata? Jos lahjat ovat vain kilteille, olin toki ollut tuhma. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole täydellinen ja jokainen tekee virheitä joskus. Me aikuiset tiedämme, ettei vaatimaton lahjakasani johtunut siitä mitä olin tai en ollut tehnyt. Tiesin jo etukäteen, etten tule lahjoja juurikaan saamaan sillä enhän ollut lapsuuden kodissanikaan niitä saanut sitten rippikoulun, ellei huomioon oteta muutamaa kodin ulkopuolelta tullutta Juhlapöydän konvehti-rasiaa tai mahdollisia kavereiden ihania yllätyksiä. Tyttöni kuitenkin katsoi epäuskoisena vuoroin minua ja vuoroin pientä lahjakasaani.
 Mielestäni sadut ja satuolennot kuuluvat lapsuuteen. Yritän vaalia mahdollisimman pitkään lapsen uskoa mm. joulupukkiin, vaikka joidenkin mielestä se on huijausta. Minun luokseni joulupukki tuli kuitenkin kutsumatta vielä täysi-ikäisenäkin. Olisittepa nähneet naapureiden ilmeet :D Mitä siis vastasinkaan Tellulle? Selitin hänelle, ettei varmaan kukaan ole ollut täysin kiltti. Virheet kuuluvat elämään ja joulupukkikin sen ymmärtää. Selitin kuinka pukki osaa antaa toisenlaisiakin lahjoja, joita ei voi kääriä. Sellaiset toisenlaiset lahjat vievät hyvää joulumieltä muille. Kerroin myös kuinka suurin lahjatoiveeni kuitenkin toteutui; ympärilläni oli kaikki rakkaat ihmiset onnellisina ja iloisina eikä kenelläkään ollut kiire mihinkään.

 Lopuksi muistutan teitä arvonnasta. Vielä on huominen aikaa osallistua ja se arvontahan löytyy täältä. Mukavaa ja rentoa loppuviikkoa♥

2 kommenttia:

  1. Tuo on tosiaan hieman ristiriitaista. En ole aiemmin sen kummemmin ajatellut tuota. Käytän kyllä usein "tontut kurkkii"-sanontaa kannustimena, mutta en niinkään ehkä uhkailuna että jäisi jotenkin ilman lahjoja jos ei käyttäydy ohjeiden mukaisesti.. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin se meilläkin menee! Tontuilla on helppo muistuttaa hyvästä käytöksestä :)

      Poista