25. marraskuuta 2014

Tiesitkö tätä?

 Etenkin pienen vaikeasta allergiasta kärsivän lapsen äitinä sitä osaa varata sopivaa evästä aina matkaan mukaan. Lapsen kasvaessa tulee tien päällä kuitenkin toisinaan yllättäviä tilanteita eikä lapsestakaan tunnu mukavalle muiden herkutellessa aina saada niitä samoja eväitä.

 Meidän vehnäallergisen kanssa liikkuessa nykyään kahvila tai ravintolapäivinä lähes poikkeuksetta käydään seuraavalainen keskustelu:
N: Hei, onko teillä tarjolla mitään vehnätöntä?
M: Joo, on meillä (pakastimessa) gluteenitonta.
N: Valitettavasti pelkkä gluteeniton ei käy, onkohan niissä esim. vehnätärkkelystä?
 Tähän yleensä myyjä vastaa näin: Yhtään en kyllä tiedä.
 Sitten asiointi yleensä jatkuukin tuotteiden pakkauksia etsien, muita työntekijöitä paniikissa huudellen tai myyjän ehkä halutessa päästä helpolla toteamukseen ettei heillä siinä tapauksessa ole.

 Kuinka moni tiesi ettei vehnäallergia tarkoita samaa kuin keliakia? Keliaakikko ei voi sietää viljoissa olevaa gluteenia kun taas esim. vehnäallerginen ei siedä viljan proteiineja. Meille todettiin allergian selvitessä vain että välttäkää vehnää. Siinä sitten alkoi tuoteselosteiden tavaaminen sillä esim. vehnätärkkelystähän on vaikka missä! Kantapään kautta tuli opittua ettei siis riitä selvittää pelkät viljaa sisältävät tuotteet (leivät, leivonnaiset, myslit, pastat jne.) vaan myös mm. maustekastikkeet, sinappi ja karkitkin voivat vehnätärkkelystä sisältää.  Näin jouluna joulupukki usein jakelee karkkeja ja tuo niitä aattona lahjaksikin. Tiesittekö ettei nekään välttämättä sovi vaikkei tuoteselosteessa lukisikaan vehnätärkkelystä? Tuoteselosteessa komeilevat glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi ja tärkkelyssiirappi voivat olla vehnästä peräisin tai sitten esim. ohrasta, maissista ja perunasta. Esim. Fazerilla on sivuillaan kätevä tuotehaku, josta voi hakea vehnättömiä tuotteita. Kysyin taannoin heiltä onko haulla saatavien tuotteiden siirapit siis valmistettu muusta kuin vehnästä ja sain vastaukseksi raaka-aineseoksen vaihtelevan vuodenajan ja saatavuuden mukaan. Näin esim. miehen isän tarjoamat suosikit Kettu-karkit ja Dumle-tikkarit voivatkin ärsyttää suolistoa. Tosin onneksi allergia on meillä jonkin verran helpottanut eikä vähäinen altistuminen harvoin vielä aiheuta tuskaisia hetkiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti