24. syyskuuta 2015

Kieli haltuun ORA-kojeella?

 Suomalaisista 5-vuotiaista noin joka kolmannella on puheessaan äännevirheitä. Nämä virheet ovat pojilla yleisempiä kuin tytöillä ja noin 90% näistä virheistä on s- tai r-äännevirheitä. Suurin osa äännevirheistä korjautuu ihan spontaanisti tai pienellä puheterapialla.

 Me olemme ravanneet Pikkutäryn kanssa puheterapian kautta hammaslääkäriin ja sieltä takaisin puheterapiaan. On pähkäilty onko pojan kielijänne kireä vai ei. Lopulta kävimme foniatrin luona ja saatiinkin kuulla pojan kärsivän kielen kehityshäiriöstä. Tämä häiriö koskee nimenomaan itse lihasta. Pikkutäryn puheen kehitys on ollut normaalia ja puheen ymmärrys, sanavarastot, aikamuodot, kielellinen ilmaisu jne. ovat jopa osittain ikätasoa selvästi paremmat. Ainut ongelma on vain ettei ylhäältä hampaiden takaa kitalaesta tulevat äänteet onnistu laisinkaan tai joissakin tapauksissa tarpeeksi puhtaasti.
  Todennäköisesti tämä Pikkutäryn ongelma on täysin korjattavissa. Mitään varmaa ei pysty tietenkään lupaamaan, mutta ahkeralla harjoittelulla on saatu jo nyt selvästi tuloksia aikaan. Tiettyjen äänteiden esiintymiseen spontaanisti puheessa on vielä kuitenkin matkaa ja ainakin tällä hetkellä vaatii vielä opettelemisen sana kerrallaan. Kovasta työstä huolimatta on poika löytänyt tästä harjoittelusta yhden tosi hyvän puolen; hän saa kinuskikastiketta lääkärin määräyksestä kerran päivässä! Mistään suuresta herkuttelusta ei kuitenkaan ole kysymys vaan muutamasta tipasta ylähuulesta nuoltuna.

 Ensi vuonna olisi Pikkutäryn tarkoitus lähteä jo eskariin ja tämän vuoksi foniatri suositteli meille harjoitteluun lisäksi ORA-kojetta. Oraalimotorisen levyn eli ORA-kojeen tarkoitus on lisätä lapsen tietoisuutta suunsa toiminnasta, parantaa suun alueen motoriikkaa ja joissakin tapauksissa myös vaikuttaa kielen lepoasentoon. ORA-kojeen toimintaperiaatteena on tuoda lapsen suuhun jotain uutta ja outoa, jota lapsi pyrkii tutkimaan kielellään.
 Pikkutäryllä tämä koje sisältää yhden ison nystyn keskellä ja molemmilla sivuilla kaksi nystyä sekä yhden liikuteltavan helmen kojeen keskellä. Näitä nystyjä ja helmiä poika sitten lastenohjelmien aikaan kokeilee kielellään 30 min ajan joka päivä, jonka jälkeen ORA-koje otetaan suusta pois, huuhdellaan ja laitetaan rasiaan odottamaan seuraavaa päivää. Mielenkiinnolla jäädään odottamaan kuinka kauan suusta otetun muotin avulla valmistettu koje Pikkutäryn suuhun mahtuukaan ja millaisia tuloksia tällä tavalla saadaan aikaan. Tutkimustulokset ovat kuulemma ainakin todella hyviä meitä vielä paljon vaikeammissakin tapauksissa. Lupaavalta siis kuulostaa :)

4 kommenttia:

  1. Onpas jännä tuo kojes! Toivottavasti siitä on apua ja tsemppiä "treeneihin" :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on! Nämä kojeet tehdään tietysti jokaisen mittojen ja tarpeiden mukaan ja niinpä nystyjen ja helmien määrät sekä paikat vaihtelee :) Niin ja kiitos tsempeistä :) Kovasti Pikkutäry vielä ainakin on innoissaan treenaamisesta eli eiköhän tämä tästä.

      Poista
  2. Enpä ole koskaan tuollaisesta kuullut - jännä vekotin :) Meillä puuttuu vain R kirjain, jospa se sieltä pian löytyis. Meillä on paljon eskareita, joiden puheesta ei ota selvää lainkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli ihan uus tuttavuus mullekin :) Hienoa, että jotain näin jännää on kuitenkin keksitty!

      Mä tunnen myös monta 5-6-vuotiasta lasta joiden puheesta en saa mitään selvää ja jotka valitettavasti vasta jonottavat puheterapiaan pääsyä. Ollaan siis onnekkaita, että ollaan jo tässä tilanteessa vaikka Pikkutäryn puhe on heitä paremmassa jamassa. .

      Poista