Eilen sai uutisista lukea Pelastakaa Lapset-järjestön tekemästä kyselystä, josta kävi ilmi köyhien perheiden lasten jäävän usein harrastusten ulkopuolelle. Kyselyyn osallistuneista vähävaraisten perheiden lapsista jopa 80% koki harrastusmahdollisuutensa rajoittuneeksi ja 71% joutui jäämään pois harrastuksista perheen taloudellisen tilanteen takia. Näistä lapsista yli puolet kokivat etteivät ole voineet osallistua kavereiden synttäreillekään ja 38% on joutunut jäämään pois luokkaretkiltä rahattomuuden vuoksi. Näitä lapsia ajatellessa tulee väkisinkin surullinen olo ja ehdottomasti takaisin kaikille lapsille yhtäläiset mahdollisuudet jos vain siihen kykenisin.
Onneksi ilmaisia tai lähes ilmaisiakin harrastuksia on, vaikka eiväthän ne esim. jääkiekosta kiinnostuneelle sama asia ole kuin kiekkoharrastus. Ryhmään kuuluvuuden tunnetta ja iloa näistäkin harrastuksista kuitenkin voi saada. Mitä edullisia vaihtoehtoja sitten ryhmässä harrastamiseen on?
- Koulun kerhot. Monissa kouluissa järjestetään heti koulun päättymisen jälkeen erilaisa kerhoja liikunnasta, leivontaan, musiikista käsitöihin jne. Ainakin täällä ne ovat ilmaisia ja lapset tykkäävät.
- Seurakunnan järjestämät kerhot. Järjestäjästä huolimatta aivan kaikki ovat tervetulleita. Seurakunnasta riippuen löytyy ainakin erilaisia liikuntakerhoja. Näihin lukeutuu myös vanhempi-lapsisähly. Lisäksi tarjolla voi olla esim. erilaisia askertelu- ja puuhakerhoja.
-MLL:n paikallisyhdistysten järjestämät kerhot. Edulliseen hintaan voi löytyä monenlaista kerhoa; liikuntaa, pelejä, kokkausta jne. Kannattaa ehdottomasti katsoa oman lähiyhdistyksen tarjonta tai tarjonnan puuttuessa ehkä ehdottaakin sellaista!?
-Pienten urheiluseurojen tarjoamat urheilukoulut. Pienissä seuroissa on yleensä suurempia ja tunnetuimpia seuroja edullisemmat hinnat. Jo muutamalla eurolla voi päästä harrastamaan ja nauttimaan ohjatun liikunnan riemusta. Esim. meidän isommilta lapsilta koko vuosi maksaa alle 20€ per lapsi ja maksu maksetaan vielä kahdessa erässä lukukauden mukaan. Näin hiihtoa tai sisäliikuntaa inhoavan ei tarvitse talvisesta osuudesta edes maksaa.
-VPK eli palokuntaharrastus maksaa ehkä vasta mikäli lapsi olisi halukas lähtemään leireille. Ehkä siksi koska ilmeisesti joissakin palokunnissa myös leiri on lapsille ilmainen. Itse viikoittaiset harjoitukset ovat siis ilmaisia eikä varusteitakaan tarvitse itse ostaa.
Ilmeisesti partio maksaa joitakin kymppejä ja jossakin vaiheessa retkeilyvarusteet päälle? Mitä muita vaihtoehtoja on? Antakaahan kommenttilootaan vinkkejä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti