21. joulukuuta 2014

Lapsiystävällinen joulu

 Joulu on täällä ihan pian! Ollaan keskitytty tänäkin vuonna joulun odotuksessa lapsiin ja siivottu kun on ylimääräistä aikaa ollut. Mies on ahkeroinut mm. pesten kaikki ikkunat kun itse olin flunssan kourissa, mutta muutoin ei kauheasti olla urakoitu. Tähän stressittömään elämään on ollut pakko tottua kun valvotuilla öillä ei vaan jaksa ja oikeastaan se on vain hyvä asia. Ei ne lapset aikuisina kuitenkaan muista kuinka jouluaattona koti kiilsi peränurkkaa myöten vaan sen joulun tunnelman ja vanhempien heille antaman ajan. Toki meillä vielä alkuviikosta tehdään viikkosiivous ja vaihdetaan matot, mutta mihinkään suursiivouksiin ei ryhdytä. Muutenkin jos jokin unohtuu tai ei jaksetakaan niin mitä sitten? Ei se mikään maailmanloppu ole!

   Jouluaatto voi olla lapselle tuskastuttavan pitkä paitsi jos on tarpeeksi mukavaa tekemistä. Meille pukki saapuu tänäkin vuonna lasten puolesta liian myöhään noin klo 18.30. Aamulla koko perhe löhöilee sohvalla hieman lastenohjelmia katsellen, mutta koko päivää ei telkkarin ääressä istuta. Ulkona on mukava käydä etsimässä tontun jälkiä tai viemässä metsän eläimillekin hieman omenoita jouluherkuiksi. Sisällä on molemmilla vanhemmilla kerrankin aikaa leikkiä tai vaikka pelata koko perhe yhdessä lautapeliä. Lapset saavat myös halutessaan vielä hieman vaikka koristella tai auttaa ruuan laitossa. Pääasia ettei kukaan mökötä yksin huoneessaan ja kaikilla on hyvä olla. 

 Yöt pienimmän kanssa valvoessa sitä liian usein unohtaa isompien lasten tarpeet. Niinpä lupaamme mieheni kanssa seuraavaa

Itselläni harvoin on kiire mihinkään, mutta etenkin mies nauttii jouluna juuri kiireettömästä ajasta lasten kanssa. Emme siis aikatauluta edes jouluaattoa vaan teemme juuri sitä ja siinä tahdissa mikä sillä hetkellä hyvälle tuntuu kaikkien perheenjäsenten toiveita kuunnellen. Pakkoko se on juosta kiireessä hautausmaita läpi jos ei jaksa tai ehdi? Onhan joulua useampi päivä jolloin ehtii rauhassa opettaa tätäkin perinnettä lapsille. Myös joulusaunassa on mukava käydä ilman kiirettä ja sama pätee myös ruokailuun.  

 Pieninmän ollessa sylissä päivät ja yöt jäävät usein isommat haleissa vähemmälle. Tänä jouluna lupaamme vuoroin miehen kanssa kaapata jokaisen lapsen kainaloon. Lupaamme antaa paljon pusuja ja haleja ja kertoa kuinka tärkeitä lapset meille ovatkaan. Eikä tämä lupaus koske vain joulua vaan pyrimme jatkossakin tarjoamaan jokaiselle lapselle yhtä paljon hellyyttä.

 Viimeiseen lupaukseen täytyy toivoa hieman joulun taikaakin. Lupaamme siis peuhata kilpaa lasten kanssa lumessa ja olisihan se näin vanhimmiten mukavampaa jos lunta olisi enemmän kuin hieman väriksi. 

  En tiedä oliko tässä väsyneessä sepustuksessa enää mitään järkeä, mutta ihanaa, leikkisää ja turvallista joulua kaikille pienille ja suuremmillekin! Niin ja tehkäähän muutkin omat lupauskorttinne täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti