19. joulukuuta 2014

Kannattaako lapselle ottaa vakuutus?

 Tänään ei valitettavasti joulukalenterin luukku aukea. Olen nukkunut ja löhöillyt lähes koko päivän miehen hoitaessa lapset ja tehdessä jouluvalmisteluja. Flunssa yrittää siis kovasti kaataa ja nyt jännitän pääsenkö Tellun joulujuhlaan vai en. Harmittaa ihan vietävästi tässä vaiheessa sairastaa, mutta josko olo olisi jo aamulla parempi?

Tarkoitus on ollut kirjoittaa lapsivakuutusten tarpeellisuudesta aiemminkin, mutta nyt oman taudin ja pienimmän sairaalalaskua maksaessa päätin antaa oman mielipiteeni, joka on ehdottomasti ollut meille oikea mutta joillekin toisille voisi olla toisin.

 Jo Tellun odotuksen aikana olin ehdottomasti syntymättömän lapsen lapsivakuutuksen kannalla, vaikka hermot niiden vertailemiseen menikin. Tellu oli koliikkia lukuunottamatta todella terve vauva. Sitten puhkesi infektioastma ja meidät lähetettiin terveyskeskuksesta kotiin vaikkei lapsi saanut kunnolla henkeäkään! Lapsella oli kuulemma mahdollisesti korvatulehdus kehittymässä. Onneksi päästiin suoraan yksityiselle ja saatiin tytön hengitys taas kulkemaan sekä avaavaa lääkettä kotiin. Tämän kokemuksen jälkeen päätin etten mene terveyskeskukseen kuin todellisen pakon edessä! Hieman myöhemmin tytöllä todettiin atooppinen iho ja Pikkutäryn odotusaikana ilmeni juuri joulun alla mystinen sairaus, jonka jälkeen lääkäriä ei juuri ole tarvittu.

 Pikkutäryn kohdalla vakuutuksen ottamista ei enää mietitty vaan se hankittiin hyvissä ajoin. Onneksi sillä neuvolassa poikaa pidettiin normaalina tyytyväisenä vauvana, vaikka oli jotain ihan muuta kärsien selvästi. Allergia löytyi yksityisen lastenlääkärin avustuksella. Infektioastma kuuluu myös Pikkutäryn elämään, mutta poika on syönyt elämänsä aikana vain yhden antibioottikuurin. Pojan vakuutus siis maksaa toisinaan enemmän kuin siitä saatava hyöty.

 Nuorimmaisen kohdalla posti oli kadottanut vakuutusyhtiön pyytämät kopiot äitiyskortistani ja vakuutusyhtiö irtisanoi lapsivakuutuksen varauksen. Raskauden aikaiset hormoonit saivat minut laittamaan erittäin vihaista palautetta ja saatiin syntymättömän lapsen vakuutus sittenkin voimaan. Voi mikä onni tuo suuttumiseni meidän puolesta olikaan!!! Jo ensimmäisen vuoden aikana on maksuja kertynyt hurjat määrät niin yksityisen kuin sairaalankin toimesta.

 Meille lapsivakuutus on siis aivan ehdoton juttu. Julkinen terveydenhuolto ei toimi ja virheitä kuulee tapahtuvan jatkuvasti. En tosin kiellä etteikö virheitä kävisi yksityiselläkin. Täältä maalta meillä on jopa lyhyempi matka yksityiselle kuin julkiselle puolelle ja jos lähin yksityinen ei pysty aikoja antamaan on matka sama. Isompien vakuutusmaksut ovat toisinaan kalliimmat kuin vakuutuksista saatava hyöty, mutta sisälläni on koko ajan pieni pelko. Mitä jos Tellun sairaus uusiutuu tai Pikkutäryllä ilmenee jotain uutta?

 Oman kokemukseni vuoksi suosittelen asiaa pohtivia ottamaan lapsivakuutuksen ennen lapsen syntymää vaikka vakuutus voi myös osoittautua tarpeettomaksi. Voihan sen aina irtisanoa jos huomaa tarpeettomaksi. Toki kyllä julkisella puolella varmaan pärjää paikoissa joissa se edes jotenkin toimii. Itselleni on vain lasten kanssa sattunut liikaa huonoja sattumuksia enkä enää uskalla ottaa pienintäkään riskiä että esim. parin viikon ensin voimakkaan oksentelun ja sitten ripuloinnin aikana meille toistuvasti sanottaisiin ettei päästä edes näytille, koska lapsi jaksaa istua. Kyllä, noinkin on tapahtunut.

 Oletteko te muut ottaneet lapsillenne vakuutuksia ja jos olette niin missä vaiheessa? Vai pidättekö vakuutuksia ihan turhana touhuna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti