13. syyskuuta 2016

Kauden maut säilöön

 Loppukesästä ja alkusyksystä on mukavaa säilöä kauden makuja pimeän talven varalle. Vaikka sato onkin parhaimmillaan tuoreena nautittuna ja meillä sitä ahmitaankin kovasti, ripaus kesää talven keskellä piristää kummasti. Meillä pakastin jo pullistelee puutarhan sekä metsän marjoista ja sienisatoakin olemme yrittäneet parhaamme mukaan saada talletetuksi. Alakerran jääkaapista taas löytyy mehuja ja hilloja.
 Yksi meidän suurista suosikeista on luumuhillo, joka katoilee mystisesti jääkaapista. Jouluna taas joulutorttujen päälle laitetaan ehdottomasti omaa luumumarmeladia. Niin mielettömän hyvää ja kauniin punaista! Tänä vuonna kaksi pientä luumupuutamme olivatkin täynnä, joten minun ei tarvinnut kiirehtiä puuhun ennen lapsia :)
Luumuhillo
2kg luumuja
1kg sokeria
4dl vettä
(sitruunan mehu)
  Luumuhillo syntyy todella helposti. Ensin luumuista poistetaan kivet ja halutessa sileämpää hilloa luumut pilkotaan hieman pienemmiksi. Pilkotut luumut laitetaan kattilaan sokerin sekä veden kanssa ja keitellään hiljalleen välillä sekoittaen noin 25-45min riippuen luumujen kypsyydestä ja hillosokerin määrästä. Hillo on kypsää kun kylmälle lautaselle laitettuun pieneen lusikalliseen pystyy vetämään viivan, joka ei umpeudu. Kypsän hillon pinnalta kuoritaan vaahto pois ja hillon annetaan asettua pois noin 10 min, jonka jälkeen se purkitetaan kuumiin purkkeihin ja suljetaan keitetyillä kansilla.

 Ei niin kypsissä luumuissa on luonnostaan kypsiä enemmän pektiiniä, joten hillosokeria ei välttämättä edes tarvitse. Kuvan viimeisessä satsissa käytin jo selvästi kypsempiä luumuja ja laitoin vain hieman hillosokeria ja hieman sitruunamehua. Maustamiseen taas voi käyttää esim. kanelia, vaniljaa tai konjakkia. Jos luumuja ei ole paljon, voi luumujen sekaan lisätä omenaa.

 Olettekos innokkaita säilömään kauden makuja? Mikä on lempparisi?

2 kommenttia:

  1. Nam! Kuulostaa hyvältä! Meillä on nyt pakastettu & kuivattu yrttejä, keitetty puolukkamehua ja puolukkahilloa. Lisäksi pakkasesta löytyy myös paljon muita marjoja ihan sellaisenaan :) Talvi saa tulla! Hihii..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, ei kai vielä sentään talvea ja pakkasta ;) Me tehtiin pieni annos puolukkatuoremehua, kun mehuja on jo montaa sorttia muutenkin talveksi :)

      Poista