Muutaman päivän päästä on taas koittanut se aika, jolloin koululaiset saavat todistukset käteensä. Lapset ja kenties vanhemmat sekä sukulaisetkin kilpaa vertailevat todistuksia. Keneltä löytyykään se paras? Innokkaimmat ehkä pettyvät vertaillessa oman lapsen suorituksiin ja syyttävät opettajaa, vaikka todellisuudessahan ei lapsia voi todistusten perusteella paremmuusjärjestykseen laittaa. Se oma rakas lapsi on ihan yhtä tärkeä kutosen kuin kympinkin oppilaana ja ainahan voi yhdessä päättää yrittää parantaa ensi lukukautena!
Muistan aivan selvästi kuinka Tellun aikainen eskariope oli sitä mieltä, ettei kotona kasvanut lapsi voi missään nimessä pärjätä yhtä hyvin koulumaailmassa kuin päiväkotitaipaleen käynyt. Hän etsimällä etsi tyttärestäni vikoja ja laittoi Tellun jopa koulukypsyystesteihinkin. Testeistä meidät naurettiin pihalle ensimmäisen 10 minuutin kohdalla todeten, ettei todellakaan ole mitään hätää. Tuo eskariope on tuskin mielipiteensä kanssa kuitenkaan ainut. Voiko kotona eskariin asti kasvanut lapsi oikeasti pärjätä koulussa?
Muistan joskus lukeneeni ruotsalaistutkimuksesta, jossa todettiin 25 vuotiaiden päiväkotia käyneiden olleen sosiaalisempia, onnellisempia ja paremmin koulussa menestyneitä. Usein myös kuulee, että kyllä yli 3-vuotiaiden vilkkaiden pojanviikareiden paikka olisi ehdottomasti päiväkodissa, jotta he saisivat kehitykselleen tarpeeksi virikkeitä. Eikö ryhmässä oppimista ja sosiaalisuutta tule kerhostakin?
Lapsen kotona saatavat virikkeet riippuvat paljon vanhemmista. On varmasti lapsen kannalta parempi lähteä päiväkotiin, jos vanhempi pystyy tarjoamaan vain yksin leikkimistä, dvd:n katselua ja pleikkarin peluuta. Kuitenkin vanhemmilla on mahdollisuus tarjota kotona myös hurjan paljon virikkeitä, joilla se vilkas lapsikin saadaan rauhoittumaan ja kehittymään. Kotihoito voi suoda lapselle stressittömän ja kiireettömän alun elämälle sekä luoda lapsen ja vanhemman välille ainutlaatuisen suhteen. Kuitenkin vanhemmat itse varmasti tietävät kumpi on lapsen kehityksenkin kannalta parempi ratkaisu!
Meillä Tellu on ainakin todistanut sen, että vanhemman tarjotessa virikkeitä voi kotihoidossakin ollut lapsi menestyä koulussa. Nyt me vanhemmat odotamme lauantaita hieman kauhulla, sillä olimme joskus kauan sitten luvanneet tyttärellemme jokaisesta todistuksesta olevasta 10:stä 10€:n kannustusrahan. Onneksi Tellu saa tänä vuonna numeroita vain viisi, sillä ne tulevat mitä todennäköisesti olemaan kaikki 9-10 välillä. Ja vaikka Tellun numerot olisivat huonompiakin, ei se meidän silmissämme tekisi tyttärestämme huonommin menestynyttä tai vähemmän rakasta. Loppujen lopuksi kun kuitenkin lapsen kiinnostuksella koulunkäyntiä kohtaan on niin kovin suuri merkitys siellä menestymisen kanssa.
Millaisia ajatuksia tai mielipiteitä teillä on?
Kumpikin tie on varmasti yhtä hyvä! Ja kyllä kotonakin voi tosiaankin olla ihan riittävästi virikkeitä jos niiden eteen näkee vaivaa. Sosiaalista puolta taas voi kehittää näkemällä ystäviä ja käymällä puistoissa, harrastuksissa jne. <3 En tiedä miten pitkään olisin ollut kotona jos taloudellinen puoli olisi kestänyt.. :)
VastaaPoistaNäin mäkin tahdon uskoa! Joskus yön pimeinä hetkinä on tullut mietittyä pilaanko oikeasti lasteni mahdollisuudet kotihoidolla. Meillä kuitenkin tehdään lasten kanssa paljon erilaisia asioita ja etenkin pojilla on jo seuraa sisaruksistakin sen lisäksi, että näkevät muita lapsia kyllä viikoittain.
PoistaKirjoitin pitkän tekstin minkä deletoin :D Meidän päiväkoti on sellainen paikka, etten laittaisi ellei ole ihan pakko. Tai en silloinkaan kyllä mielellään.
VastaaPoistaKoulumaailmassa pärjää kyllä varmasti, oli ollut hoidossa tai ei. Meillä on käyty kerhossa, paitsi tänä vuonna vain kerran tai kaksi. Lapsi ei halunnut mennä enää niin en pakottanut. Kerran sitä vain lapsuus eletään, koulussa ehtii käydä vaikka loppuelämän :)
Tuo on aina harmittavaa, jos pitkät tekstit katoaakin! Ja oon sun kanssa samaa mieltä, että ehtii sitä koulua käydä ihan tarpeeksi kuitenkin! Jos lapsi ei siis viihdy kerhossa niin miksi sinne pitäisi pakottaakaan?! Voihan sitä kerhoa myöhemmin kokeilla vaikka uudestaan ellei juuri sillä hetkellä kiinnostaisi. Välillä kun lapsilla on milloin mikäkin kausi meneillään :)
Poista