4. kesäkuuta 2016

Viisi vinkkiä kuinka lapsi saadaan nauttimaan nesteitä

 Helteet ehtivät tehdä katoamistempun, mutta toivotaan ilmojen taas lämpenevän pian! Eilen tarkoitukseni oli tulla jakelemaan vinkkejä lasten juomiseen, mutta meilläpä olikin hyppysähköt enkä viitsinyt konetta sähkön pätkimisen vuoksi avatakaan. Ei anneta kuitenkaan vallitsevan säätilan häiritä vaan pistetään vinkit valmiiksi jakoon!

 Lapsen normaali nesteensaantitarve on noin 1- 1,5l vuorokaudessa ja helteellä sekä sairastellessa tietysti selvästi enemmän. Idea tähän postaukseen tulikin Onnin saadessa viime viikolla helteellä reilun 39 asteen kuumeen ja sain riittävän nesteytyksen eteen nähdä tosissani vaivaa. Lisäksi Onni kärsii ilmeisesti mun kanssa samasta vaivasta eli janon tunne puuttuu tai tulee vasta sitten kun nestepuutos on jo huomattava. Tässä on siis viisi vinkkiä millä lapsen saa helpommin nauttimaan nesteitä.
♥ Vesimelonin ja muun nestepitoisen syömisen kautta lapsi saa nestettä ihan huomaamattaan

♥ Lapset harvoin kieltäytyvät mehujäästä ja siitähän saa nestettä! Sokeripommin sijaan voi jäädyttää esim. sosetta, smoothieta

♥ Tarjoile neste pullosta tai pillistä. Pulloja on tarjolla hurjasti erilaisia eli lapselle mieleinen löytyy varmasti. Pillistä juominen taas on aina lapsista kivaa. Pillipullot on hurjan käteviä ja niistä oppii kyllä myös pienet lapset juomaan. Meillä ei esim. pojat ole ikinä käyttäneet tuttipulloja tai nokkamukeja vaan he ovat juoneet pillistä ja suoraan lasista. Irtopillejäkin saa hurjasti erilaisia ja sitten on tietysti saatavina pillimehutkin.
♥Laita lasiin mukaan muutama jääpala, jolloin juomisesta tulee taas jännempää. Vesikannuun voi taas laittaa sitruunaviipaleen tai vaikka jäisiä marjoja. Ne tuovat makua ja marjojen tms. kohdalla lapset saavat lisäksi jännittää tippuuko tällä kertaa pala lasiin vaiko eikö.

♥ Tarjoile suolakeksiä, sipsiä tms. suolaista, joka laittaa lapsen väkisinkin juomaan. Pelkkä veden lipittäminen ei ole hyväksi eli jos lapsi on Onnin tavoin vielä huono syömäänkin tämä vaihtoehto auttaa suolatapainonkin kanssa. Kohtuus toki kannattaa suolaisen kanssa muistaa :)

 Bonusvinkkinä vielä mainittakoon, että suurin osa nesteestähän haihtuu pään kautta. Vaikka lapsi ei hattuja rakastaisikaan, on niiden pitäminen hellepäivänä siis tärkeää :)

 Onko teillä hyväksi havaittuja keinoja lasten nesteen saantiin?

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! :D Vesimeloni, hauskasti koristellut mehut, itsetehdyt smoothiet ovat kaikki hyväksi havaittuja. Kipeänä olemme antaneet lasten juoda myös cokista tai jaffaa, vaikka se ei välttämättä ihan hyvä asia ole. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♥ Kipeänä on varmaan pääasia saada jotenkin sitä nestettä menemään eli kyllä meilläkin kuumeiselle lapselle on limpparia tarjottu vaikka hampaat ei ehkä tykkäisikään :)

   Poista
 2. Meillä tuntuu nykyään olevan ongelma että kuinka saada lapset juomaan vähemmän :D ei maistu mikään ruoka kun liikaa juo, sama vika kyllä itselläkin. Siis riittää että vettä litkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähän se on jos saa lapset helposti juomaan :) Tosin ymmärrän kyllä ettei se ongelma noinkaan päin mikään mukava ole, kun ruokaakin pitäisi saada nautittua.

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Meillä toinen on tosi huono juomaan ja toinen taas vetelisi varmaan ihan rajattomasti vettä nokkamukistaan. Kultaista keskitietä on siis pitänyt vähän etsiä. :D Täytyykin muistaa tehdä itse jotain mehujään tapaisia, ne on vielä kokeilematta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tytölle maistuu juominen hieman liiankin tehokkaasti ja sitten on tämä toinen ääripää. Mehujäät yms. on muuten hurjan hyviä etenkin vatsataudissa! Niistä sitä nestettä saa, muttei kuitenkaan kerralla liikaa niin että heti ylös tulisi :)

   Poista