14. heinäkuuta 2015

Kohti vaipattomuutta

 Meillä edetään hitaasti, mutta varmasti kohti vaipattomuutta. Tie kuivaksi voi olla hyvinkin pitkä ja kivinen, mutta päätin hieman antaa omien lasteni kanssa kokemia vinkkejäni.

  Pottaharjoittelu kannattaa aloittaa, kun lapsi kiinnostuu asiasta sillä harjoittelu on turhaa, ellei lapsi ole itse siihen valmis. Kuten tiedämme, lapset ovat hyvin erilaisia. Toiset ovat valmiita harjoittelemaan jo vuoden ikäisenä ja toiset vasta lähempänä neljää ikävuotta. Ellei lapsi osoita kiinnostusta pottailuun, kannattaa kärsivällisesti vain odottaa. Kyllä se lapsen henkinen kypsyys eli itse vaipoista eroon haluaminen sieltä ennemmin tai myöhemmin syttyy! Kannattaa myös muistaa, että pottaharjoittelua aloittaessa myös aikuisen on oltava valmis! Lapsi tarvitsee tässä harjoittelussa tiiviisti aikuisen apua.

 Mistä sitten tietää milloin on aika pottaharjoitukset aloittaa? Lapsi voi kiinnostua kovasti muiden vessatouhuista ja tahtoa tässäkin asiassa matkia vanhempia. Meillä pienin jo, olisko ollut joulun tienoilla, halusi itse potalle. Mitään ei tullut, mutta istumaan ilman vaippaa piti päästä aivan kuten muutkin käyvät. Myös märät ja likaiset vaipat voivat häiritä lasta tai vaipat olla kuivia pitkienkin aikojen päästä jolloin lapsella selvästi on jo jonkinlaista pidätyskykyä. Toiset lapset taas selvästi hakeutuvat tiettyyn asentoon tai paikkaan tarpeita tekemään eli tunnistavat jo hätänsä.
Babybjörn Smart potta 27,90€ Lekmer.fi 
 Kun sitten on pottailun päättänyt aloittaa, kannattaa asiasta tehdä myös lapsen juttu. Ellei pottaa ole, sellaisen voi yhdessä lapsen kanssa ostaa tai ellei jo olemassa oleva potta miellytä niin voihan sitä koristella. Lapsen voi myös antaa valita mieleisiä alusvaatteita, tai pottatarroja, joita voi liimata taulukkoon tai tauluun. Meillä on pojilla ollut tulostettuna "kuvakehykset" tarroja varten, toiset tekevät taulukkoja ja lopussa lapsi saa jonkin palkinnon.

 Itse pottailussa pitää aikuisenkin muistaa kärsivällisyys. Ellei lapsi halua istua niin hän ei halua. Pakottamalla aiheuttaa vain isompia ongelmia. Ellei potalla istuminen maita niin ainahan voi aluksi istuttaa siinä lapsen kanssa nukkea, nallea tms. tai yrittää huijata lasta istumaan esim. kirjan avulla. Kun tulee edes pienen pieni lirunen tai lapsi istuu hetken paikoillaan potalla, pitää muistaa kehua. Lasta ei voi tässä asiassa kehua liikaa siis kehu, kehu ja kehu! Meillä on jokaisen lapsen kanssa tehty aluksi jopa "onnistumistanssia" ja hyvin nopeasti lapsi on alkanut iloita suuresti tuotoksistaan mikä on motivoinut yrittämään lisää. Pottaharjoittelussa kannattaa myös muistaa johdonmukaisuus.

 Ennen lapsen oppimista täysin kuivaksi, vahinkoja sattuu aivan varmasti. Vanhempia voi ottaa vahinko suurestikin pattiin eikä aina jaksaisi siivoilla. Myönteinen suhtautuminen toistuviin vahinkoihin voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa! Hengitä pahimmallakin hetkellä syvään ja kerro lapselle ettei haittaa ja opasta menemään seuraavalla kerralla aikaisemmin potalle. Myös pidempiä taantumia voi olla, mutta älä luovuta vaan jatka sitkeästi myönteisellä asenteella eteenpäin! Kaikki eivät opi hetkessä kuivaksi ja toisilla harjoittelu voi tuntua kestävän jopa ikuisuuden, mutta kyllä se siitä ennemmin tai myöhemmin lapsen ollessa henkisesti valmis.
 Me olemme nyt siis pienimmän kanssa ihmetelleet mistä saisimme sopivia alushousuja ja käyneet päivittäin potalla vaihtelevia määriä eli jättäneet menemättä ellei poika ole halunnut ja menneet välittömästi kun pienin on itse pyytänyt. Joskus istutaan vaan sekunti ja toisinaan konelehden kanssa kaksi huijattuna. On päiviä jolloin pottaan saadaan saalista useamman kerran ja päiviä jolloin potta saa osaksi vain ankaraa piereskelyä tai pikaista istuntaa. Tuloksista riemuitaan suuresti ja jokaisesta, aivan nopeastakin, käynnistä kehutaan. Saa nähdä koska päästään sanomaan vaipoille heiheit ja ostamaan lelukaupasta pojalle mieleinen lelu. Vielä ei kuitenkaan ole aika mennä asioiden edelle.


Törmäsin tällaisiin hauskoihin  My Wee Friend-pottatarroihin. Musta tarra liimataan pottaan ja tarran päälle pissatessa kuva tulee näkyviin. Varmasti monia lapsia pottailuun innostava keksintö! Kuinka huisin kivaa ja taianomaista on saada potan kuvio kerta toisensa jälkeen esiin :) Yksi tarra kestää vähintään noin 6-12 viikkoa ja tarroja löytyy ainakin Tiiperotaaperosta ja A-T Lastenturvasta

 Onko sinulla joku hyvä vinkki kuivaksi opettelemiseen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti