15. huhtikuuta 2014

Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu

 Tänään meidän piti aamusta lähteä tekemään viikon ruokaostokset ja iltapäivällä Jyrän nukkuessa askarrella. No ei tehty kumpaakaan! Sain taas todeta lasten kanssa voivan sattua mitä vaan ja niinpä aamupäivällä tehtiin retki terveyskeskukseen ja iltapäivällä nukuttiin kaikki kolme parin tunnin päikkärit.

  Pikkutäryllä oli aamusta virtaa ja nauttiessani Jyrän kanssa aamupalaa kielsin poikaa riehumasta ettei mitään sattuisi. Heti sen sanottuani poika pomppasi, kompastui jalkoihinsa ja iski naamansa Tripp Trappiin. Ei näyttänyt pahalle, mutta hampaat ylähuulesta läpi.

 En tiedä mikä meidän lapsilla on, mutta vastaavat hammasturmat ovat tulleet liiankin tutiksi. Tellu kävi pienenä kolme kertaa parin kuukauden sisällä hammasturman takia näyttämässä olemattoman purukalustonsa, koska kova isku oli sattunut kunnolla ikeneen eikä tiedetty oliko aiheuttanut hampaan aluille vahinkoa. Nyt myöhemmin rautahampaiden tultua olemme voineet huokaista helpotuksesta; kunnossa ovat. Pikkutäryllä oli ennestään yksi hammas mustana, mutta ilmeisesti nyt ei onneksi ollut hammas vahingoittunut vaan pojan valittama hammaskipu johtui ihan huulesta. Kauhulla odotan milloin meidän 8kk:n ikäiselle alkaa sattua ja tapahtua! Seisoa ja kävellä kun tukea pitkin pitää aamusta iltaan, mutta hups kuinka vaikeaa onkaan muistaa etenkin innostuneena pitää edes toisella kädellä jostakin kiinni.

 Näillä meidän kokemuksilla voisinkin jakaa pienet ohjeet, joita kukaan ei toivottavasti koskaan tarvitse.

1. Vedä syvään henkeä ja rauhoitu (pätee myös moneen muuhun)
2. Tyrehdytä verenvuoto. Pään alueelta verta tulee paljon, joten usein tilanne näyttää pahemmalta kuin todellisuudessa onkaan.
3. Tutki vauriot. Hampaat voivat ylähuuleen tehdä kunnon reiän, mutta se paranee kyllä itsestään muutamassa päivässä.
4. Kiikuta näytille jos ikenissä tai itse hampaassa on selviä merkkejä tapaturmasta. Suurella todennäköisyydellä mitään ei maitohampaille tehdä, mutta mikäli tapaturma on aiheuttanut esim. maitohampaan vääntyessä rautahampaiden aluille vahinkoa on hyvä olla merkintä terveystiedoissa. Jos siis vahinko sattuu illalla tai viikonloppuna voi rauhassa odottaa seuraavaan aamuun.
5. Anna lapselle jotakin kylmää. Jäätelö, jäiset marjat tms. auttaa turvotuksen kanssa ja saa lapsen taas hymyilemään.
6. Tarjoa tarvittaessa päivä tai kaksi sosekeittoa (saa myös vauvalle tehtyä samaa ruokaa samalla vaivalla), kiisseliä yms. missä ei tarvitse juurikaan hampaita käyttää.

 Turvallista alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti