6. maaliskuuta 2019

Selvisinkö kunnialla älä osta mitään-kuukaudesta?

 Talviloma on vietetty ja alkuviikon kiireet selätetty. Vihdoin on siis aika istahtaa alas ja pistää mennyt Älä osta mitään-kuukausi pakettiin. Selvisikö tunneshoppailija kuukaudesta ja kuinka vaikeaa ostamattomuus loppujen lopuksi oli?
 Kuukauden aikana saimme normaalisti ostaa ruokaa, vaippoja, lääkkeitä yms. jokapäiväisessä arjessa välttämättömiä juttuja, mutta näitäkään emme ostaneet vain varmuuden vuoksi. Teimme paljon ruokaa pakastimen antimista ja pyrimme hyödyntämään syömisissä myös kuiva-ainekaapin antimia. Kahvin kanssa tarjottavaksi oli hauskempaa leipoa kotoa löytyvistä aineksista itse kuin ostaa valmista kaupasta. Usein toki teemme näin normaalistikin, mutta sairastelukirteen tuoma univelka houkuttaa helpommin valmiisiin ratkaisuihin. Viimeisiä voimia uhraamatta saa kuitenkin keittiössä aikaan melko nopeastikin kaupan valmista maukkaampaa ja terveellisempää.

  Jos ruokapuoli sujui lähes rutiinilla, miten meni muuten? Ensimmäiset päivät olivat kaikkein vaikeampia. Lapset sairasti, väsytti ja ihania uutuuksia olisi ollut siellä täällä. Niin monta syytä, joissa ennen olisin yksinäisenä hetkenä hakenut pientä piristystä shoppailusta. Lopetin kuitenkin kaikkien mainosviestien lukemisen ja kaivoin pitkästä aikaa omia projekteja esiin. Pian huomasin, etten kiinnittänyt enää edes muuallakaan lastenvaatteisiin huomiota ja kodissakin puhalsi muut tuulet.

  Toki kuukaudessa eteen ehtii tulla monta haastettakin. Millä selvitä kauppaan ryntäämättä lapsen yllättäen kotiin tuomasta juhlakutsusta tai urakalla hajoilevista housunpunteista? Entä jos arjessa tarpeellinen meneekin rikki? Kuukauden aikana eteen ei tullut kuitenkaan mitään sellaista, minkä vuoksi olisi pakko ollut ostaa jotakin uutta.
 Loppuun voisin jakaa omat vinkkini, kuinka selvitä vähemmällä ostamisella ja säästää vieläpä rahaakin:

♥ Ennakoi ja tee itse
Syntymäpäivät, vuodenajan vaihtelut yms. tulevat joka vuosi. Ennakoimalla ehdit suunnittelemaan ja tekemään paljon itse. Tämä pätee myös lahjoihin eikä kaadu siihen, jos juhlat tulevat yllätyksenä pienellä varoitusajalla. Tuolloin on vain heti käytävä toimeen eikä odotettava viimeisiin hetkiin! Esim. tuubihuivi, pipo ja pienet tossut tulee lapsille helposti ja nopeasti tai lahjaksi voi antaa lahjakortin yhteiseen elämykseen. Olemalla ajoissa liikenteessä voit myös  saada/ löytää sopivat kurahousut edullisesti. Juhlavaatteet voi saada tuttavapiiristä lainaan ja upeitakin somisteita tehdä itse, kunhan on tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Kiireessä joutuu helpommin turvautumaan kaupan valikoimiin. Vastaavasti ennakoimalla voi saada tarvitsemansa edullisesti alesta. Mekin löysimme pieneksi jääneiden tilalle uudet Tretornin kumisaappaat 3€:lla!

♥ Korjaa ja tuunaa
Puhjenneet ulkohousut, aurinkolasien sangasta hävinnyt ruuvi tai toimimaton vetoketju eivät vaadi uuden ostamista tilalle. Iso reikä sisähousujenkaan lahkeessa ei haittaa, jos lempihousuista tekeekin helposti shortsit tai paidassa sitkeästi pysyttelevä maalitahra piiloutuu häiritsemästä silitettävällä kuvalla. Yllättävän moni asia saa pienellä korjaamisella huomattavasti lisää käyttöaikaa! Ellei itsellä ole taitoa korjata, voi kysyä esim. tuttavapiiristä palvelusta tai pientä korvausta vastaan.

♥ Lainaa
Mikäli käytät jotain vain kerran vuodessa tai jopa harvemmin, miksi ostaisit itsellesi oman? Lainaa tai vuokraa ja kaappisi eivät täyty ylimääräisellä tavaralla.
♥ Kierrätä
 Osta etenkin kalliimmissa lastenvaatteissa laadukasta ja ajatonta, jonka pystyt kierrättämään lapselta toiselle. Ellei itsellä ole käyttöä, pistä tuote heti eteenpäin. Näin vältyt kaapit täyttäviltä vuorilta, jolla et oikeasti enää tee yhtään mitään. Mikäli tarvitset jotain, pidä silmällä annetaan-ilmoituksia. Moni haluaa päästä itselleen turhasta, mutta loistokuntoisesta tavarasta helposti eroon ilmaiseksi tai kahvipaketin hinnalla!

♥ Tutki kaapit
 Jos tuntuu, ettei ole mitään päälle laitettavaa, käy vaatekaappi vielä kerran läpi ennakkoluulottomasti. Kaapin perältä usein löytyy sellaista, jonka olemassaoloakaan ei välttämättä muista. Kenties siellä odottaa käyttämätön alelöytö, joka pelastaa sinut sittenkin tilanteesta? Tarkemmin tutkiessa kaappien kätköstä voi löytyä myös uskomaton määrä käyttökelpoisia voiteita, huulipunia, jauhoja, leivontakoristeita jne.

♥ Mieti hetki jos toinenkin ennen ostopäätöstä
  Jos ostaessasi joudut miettimään pitkään jonkun tarpeellisuutta tai tekosyytä ostaa se, pärjäät helposti ilmankin. Listaa siis ne asiat, jotka todella akuutisti tarvitset ja yritä pitäytyä listassasi. Älä osta mitään vain sen vuoksi, kun halvalla saat. Ellet tiedä alelöydölle tulevan varmaa käyttöä, jätä se ostamatta.
 En tiedä vielä saiko Älä osta mitään-kuukausi pysyviä muutoksia aikaan, mutta ajattelemisen aihetta se antoi. Vaikka arjessa puuhaa riittääkin, joskus kannattaa ostamisen sijaan uhrata hetki vanhan uudistamiseen. Kenties ajatukset jotain muuttivat, sillä en vieläkään lakon loputtua ole hankintalistaa intoutunut tyhjentämään, vaikka akuuttia tarvettakin olisi. Piristystä päiviin löytää niin monesta muustakin asiasta kuin shoppailusta!

 Onko sinun ostokäyttäytymisesi muuttunut lähiaikoina?

2 kommenttia:

  1. Loistava suoritus! <3 Jotenkin on hauskaa, että minullakin oli kuukauden aikana ihan samanlaisia ajatuksia kuin sinulla. Minustakin ne ensimmäiset päivät olivat kaikista vaikeimmat ja lopulta tunsi vain ylpeyttää siitä miten vältyin ostamiselta. Minusta tämä oli kaikenkaikkiaan todella hyvä harjoitus enkä ole hulluna lähtenyt tyhjentämään kaupan hyllyjä myöhemminkään (aivan kuten sinäkin tuossa toteat)! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvin opettavainen haaste! Enkä muuten vieläkään ole innostunut juurikaan kauppoja tyhjentämään vaan hankkinut vain ihan pakolliset kengät sun muut.

      Poista