16. tammikuuta 2019

Kotiäiti vinkkaa - Kuinka selviät flunssaisena terveiden lasten kanssa

Terkkuja täältä! Tammikuu on jo puolessa välissä ja arki vienyt mukanaan. Tällä viikolla arki vain on ollut hieman haasteellisempaa, sillä olen joutunut selviämään siitä yksin flunssaisena lasten pysyessä terveinä. Yksinhuoltajille normaali tilanne, mutta monille muille kauhistus, etenkin jos talossa on vauhdikas, rajojaan kokeileva taapero.
 Ajattelinkin jakaa perinteiset kotiäidin vinkit kuinka selvitä tilanteesta.

♥ Kaikki lähtee asenteesta. Mikäli tilanne on se, ettei apua ole saatavilla, älä surkuttele vaan päätä selvitä tilanteesta. Sairastumisellesi et voi mitään, mutta ota sinkit ja muut saatavilla olevat flunssalääkkeet ja etsi tapahtuneesta ennemmin iloisia puolia samalla kuin kenties laadit teille sopivaa toimintasuunnitelmaa.

♥ Lepää aina kun on mahdollista. Kotityöt eivät karkaa mihinkään ja vaikka kenties kasvava kaaos ahdistaisikin keskitä voimasi lapsiisi ja parantumiseesi. Etenkin vilkkaan taaperon kanssa yhteiset päiväunet ovat ehdoton juttu jaksamisen kannalta

♥ Mene hyvällä omalla tunnolla sieltä mistä aita on matalin. Tilaa valmista ruokaa kotiin, sulata pakastimesta tai tee jotakin nopeaa. Anna ikätaso huomioiden lapsen selviytyä asioista itse, ellet jaksa olla pystyssä. Lapsi voi yllättää sinut monessakin asiassa.
♥ Katsokaa yhdessä lapsille mieluisia elokuvia, lukekaa satuja, pelleilkää peiton alla, rakentakaa sänkyyn tyynymaja tms. jossa lapset viihtyvät suht' aloillaan. Anna taaperolle jotain uutta tutkittavaa tai rajaa hänen tutkimusmatkansa alue johonkin tiettyyn huoneeseen. Esim. meiltä löytyy laatikko, jota lapset saavat tutkia vain poikkeusoloissa. Näin migreeni- ja sairaspäivinä saan levätä hetken helpommin.

♥ Lapsista on hauskaa tehdä asiat joskus toisin. Anna syödä olohuoneessa picnic-tyyliin, vaikka se normaalisti olisikin kiellettyä tai anna lapsen hoitaa vuorostaan sinua. Näin puuhista saattaa syntyä mahtava mielikuvitusleikki samalla kuin sinä vain makaat!

♥ Hemmottele itseäsi saatuasi lapset vihdoin yöunille ja käy itsekin ajoissa hyvillä mielin nukkumaan. Yksi selvitty päivä tarkoittaa normaalin arjen olevan taas päivän lähempänä.

♥ Muista, ettei sinun ole pakko selvitä kaikesta yksin. Pyydä rohkeasti lähipiiriltäsi apua tai palkkaa vaikka muutamaksi tunniksi lastenhoitaja.
 Hieman vanhempien lasten kanssa on luonnollisestikin jo helpompaa toimia, vaikka itse olisikin sairaana. Pienen lapsen energia taas syö helposti vanhemman vähäisiä voimavaroja, mutta pienellä luovuudella monista tilanteista selviää. Isommista lapsista on luonnollisesti suuri apu pienempien viihdyttämisessä, mutta päävastuu täytyy aina olla aikuisella! Yleensä taudit menevät ohi muutamassa päivässä, joten siitä selviää kyllä tavalla tai toisella.

 Mikä on sinun paras vinkkisi vanhemman sairaspäiviin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti