14. marraskuuta 2018

Pienet yrittäjät oppi rahasta

 Oletko koskaan miettinyt kuinka voisit opettaa lastasi ymmärtämään rahan päälle? Tai ollut tilanteessa, jossa kieltäessäsi tuotteen ostamisen lapsi toteaa sinulta löytyvän kyllä rahaa kortilta tai pankista? Pienelle lapselle raha onkin nykypäivänä käteisen käytön vähennyttyä helposti vain lompakosta löytyvä muovinpala, jolla saa ostettua kaikkea. Vaikka kuinka yrittäisit selittää rahankäyttöä, on etenkin pienempien lasten vaikea ymmärtää sellaista mitä ei näe.
 Myös meillä on käyty etenkin Onnin kanssa monet keskustelut rahasta. Olen useasti yrittänyt selittää kuinka rahankäyttö on täynnä valintoja, sillä se ei lisäänny itsestään. Olemme yhdessä tehneet valintoja kauppareissuilla ja keskustelleet asiasta teoriatasolla tyyliin; 'Voimme ostaa sillä hetkellä maailman upeimman leluauton tai kengät, jotka eivät purista. Leluauton voi myös saada myöhemmin lahjaksi, mutta puristavat kengät vahingoittavat jalkoja. Kumpi on fiksumpi valinta kivat leikit vai terveet jalat?' Mukavuudesta tunnettu poika valitsisi tietenkin kengät.

 Syyslomalla pojat keksivät mielestään mahtavan projektin. He kaivoivat tallista vanhan leikkikioskin esiin ja ryhtyivät kioskiyrittäjiksi. Aluksi ajattelin poikien leikkivän vain hetken, mutta kuinka väärässä olinkaan! Naapureiden, sukulaisten ja kyläläisten lähdettyä mahtavasti leikkiin mukaan pojat käyttivät kioskiprojektiinsa yli puolet lomastaan! Miten tämä projekti sitten opetti poikia rahasta?
 Poikien kioskissa oli siis myynnissä lämpimiä juomia sekä poikien itsensä leipomia leivonnaisia. Koululainen sosiaalisena ja laskutaitoisena hoiti myyntipuolta kun taas Onni viihtyi leipomassa ja yleisenä apulaisena. Kioskipäivien aikana pojat siis oppivat kuinka rahaa ansaitaan työllä ja ymmärsivät oma-aloitteisesti myös, että materiaaleistakin kuuluisi maksaa jotakin. Tällä kertaa selvisivät vain antamalla herkkua äidillekin :D

 Sen jälkeen, kun etenkin Onni oli ymmärtänyt kuinka rahaa saadaan töistä, poikien oli pohdittava mitä ansaituille rahoille tehdään. Ennen projektin alkua pojat haaveilivat jääkiekkomaalista, jossa olisi maalivahtiverkko ja päättivät yhteistuumin sellaisen itselleen tienata. Loppupeleissä jääkiekkomaali löytyi käytettynä ja poikien innokkuuden lisäksi myös kassavirta yllätti meidät vanhemmat suuresti iloisten asiakkaiden levittäessä sanaa kiskasta. Pojat olivatkin yllättäen tilanteessa, jossa pohtivat mitä lopuille ansaituille rahoille tekisi.
 Koska pojat olivat täysin omalla työllään rahat ansainneet, emme puuttuneet niiden käyttöön mitenkään, vaan pojat saivat itse päättää. Lopulta pojat pistivät täysin vihjailematta reilusti yli puolet säästöön possuihinsa! Onnille riitti 'palkaksi' verkon lisäksi omilla rahoilla ostettu pehmolelu ja koululainen löysi alelaarista haaveilemansa pelin. Vieläkin pojat innoissaan esittelevät vieraille ihan itse tienattuja tuotteitaan.

 Äitinä olen todella ylpeä tästä poikien projektista! Jo se, että he uskalsivat täysin vieraidenkin ihmisten kanssa iloisesti kommunikoida. Tai no Onni nyt oli hiljaa, mutta hymyillen paikalla eikä juossut karkuun.  Ällistyttävää myös oli poikien sitkeys jatkaa rankkaa hommaa useampi päivä. Kuinka moni aikuinen jaksaisi seisoa iloisesti hymyillen tihkusateessa 2 euron tuntipalkalla? Entäs sitten poikien fiksu toiminta rahan kanssa?! Hetken jo mietin olenko nukkunut vuosia Ruususen unta vai onko kyse mun pienistä pojista :D  Lopulta todettiin vaan miehen kanssa yhteen ääneen, että voi muruset, kun te ootte mahtavia ja ihania tyyppejä♥

 Kuinka sinä olet opettanut lapsille rahan käyttöä?

2 kommenttia:

 1. Hienoa, että teillä puhutaan ja opetetaan fiksusta rahankäytöstä jo lapsille. Ja kuinka hienosti he omalla toiminnallaan ovat hiffanneet asioita. Sen minkä nuorena oppii, toivottavasti vanhanakin taitaa. Tänä päivänä ihmisillä on niin paljon rahaongelmia ja pikavippejä otetaan paikkaamaan, kun kulutetaan enemmän kuin olisi rahaa, joten moni aikuinenkin voisi ottaa mallia. Näissä asioissa sössimällä voi helposti tehdä itselleen hallaa esim. menettämällä luottotiedot. Kannatan ehdottomasti sitä, että lasten kanssa puhutaan rahasta ja opastetaan sen fiksuun sekä säästeliäiseen käyttöön :) Iloa teidän viikonloppuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♥ Yllätyin kyllä kuinka fiksuja pieniä miehenalkuja meiltä löytyikään! Rahaongelmilla voi tosiaan aikuisena saada elämään paljon ylimääräistä murhetta ja huolta, joten pidän kyllä tärkeänä opettaa näitä asioita jo lapsillekin. Kaikkea ei voi omistaa, eikä etenkään saada heti, vaikka nykyään monet tuntuvat toisin ajattelevankin.

   Aurinkoista viikkoa♥

   Poista