29. kesäkuuta 2018

Kesäloma tuulettaa lompakkoa

 Joka kesä keskusteluissa ja uutisissa nousee monien muiden kesäisten vakiouutisten ohella esiin kesäloman vaikutus lapsiperheiden talouteen. Kaikki eivät ehkä ymmärrä kuinka yksi kesäloma voi syöstä perheen taloudellisiin vaikeuksiin, sillä lomamatkojahan ei ole pakko tehdä. Kesäloman kulut koostuvat kuitenkin niin monesta muustakin asiasta!
 On totta, että lomalle löytyy paljon hauskoja touhuja ilman kalliita lomamatkoja ja huvipuistokäyntejä. Vuosi sitten listasin 10 vinkkiä ilmaisiin lomapuuhiin ja löydät ne täältä. Me nautimme kesästä pitkälti kotoa käsin, mutta rahaa palaa loma-aikoina enemmän silti. Vaikka Onni elääkin lähes pyhällä hengellä, kiivaassa kasvuiässä oleva 8-vuotias syö hänenkin edestä. Koululaisten myötä lounaalle ei riitä edellisen päivän tähteet, ellet ole tehnyt tupla-annosta. On siis tehtävä viikossa viisi ateriaa lisää ja edullisistakin ruuista tästä tulee pakostakin lisäkustannuksia. Toki mitä isompi perhe, sen enemmän lisämenoja tulee.

  Myös auto tuntuu syövän normaalia enemmän. Ennen juhannusta olin tankannut autoani jo enemmän mitä normikuukautena yhteensä. Kävellen ja pyörällä liikumme toki lyhyet matkat, mutta maalta käsin julkisen liikenteen puuttuessa ei 4,5-vuotiaan kanssa ihan joka paikkaan ilman omaa autoa selviä. Leikkipuisto- ja muut pidemmät retket on tehtävä autolla.
 Peruskulujen lisäksi meillä on mennyt jo lähes 200€ lasten leirimaksuihin ja toisen saman verran huvipuistokäyntiin. Olemme käyneet perheen ja ystävien kanssa jätskillä, kahvilla jne. normaalia enemmän. Ensimmäinen kuukausi lomaa ja ainakin 500€:n edestä ylimääräisiä kuluja on kohta takana. Toki suurin osa näistä on täysin omasta tahdosta maksettuja iloja, joita ilmankin varmasti pärjäisi.

 Tätä meidän kuukauden kulutusta ajatellessani en kyllä yhtään ihmettele, vaikka normaalin työssäkäyvän perheenkin talous kesälomasta kärsii. Eihän kaikki lomalla jaksa jokaista pennosta ja kulua laskea. Kesällä halutaan elää vapaammin ja nauttia. Rentoutua ja viettää mukavaa aikaa yhdessä ladaten akkuja pimeään syksyyn sekä talveen.
Kuinka ihmeessä meidän perheessä moiseen kulutukseen pystytään? Olemme viettäneet pitkin kevättä pihistelyviikkoja, jolloin olemme pääasiassa tyhjentäneet pakastimen sisältöä. Näin ruokakauppaan on mennyt vähemmän rahaa. Pienistä tuloista on hankala säästää, mutta joka kuukausi minulta menee automaattisesti pieni summa säästöön. Tuo summa on niin pieni, ettei arjessa tarvitse sen vuoksi pihistellä, mutta josta vuoden aikana kertyy pieni lisä. Lisäksi laitan vähintään 50% kaikista ylimääräisistä tuloista, kuten lastenvaatteiden myynnistä ja blogin kautta tienatuista rahoista, säästöön.

 Pienilläkin teoilla voi saada hieman ylimääräistä kesän ilotteluihin, mutta meidän lapsista kuitenkin kesässä on yhä parasta vesileikit ja uiminen sekä yhteiset puuhailuhetket. Mansikoista parhaimmalle taas maistuu pienet metsämansikat, joita retkellä poimia. Lasten mielestä onnistuneeseen kesälomaan ei oikeataan kovin kummallisia asioita tarvita.

 Onko sinulla jakaa muille hyviä vinkkejä kesäloman ylimääräisistä kustannuksista selviämiseen?

6 kommenttia:

 1. Kesälomalla rahaa palaakin enemmän kuin muutoin. Autolla tulee ajeltua mökeille ja huvipuistoihin, piknikillä on kiva istua ja grilliruokaan saa uppoamaan melkoisen summan kun on iso perhe ja monenlaisia makumieltymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on! Kesän kauneudesta voi nauttia ilmaiseksikin, mutta moni tykkää nauttia enemmän itsekin :)

   Poista
 2. Kesällä menee hurjasti paljon enemmän rahaa kuin normaalisti. Onneksi muut menot ovat vastaavasti myös paljon pienemmät kesällä. Meillä suurimmat säästöt kesäkuukausina ovat puolet pienempi sähkölasku, pois jääneet päivähoitomaksut (normaalisti +500€/kk), tauolla olevat harrastukset, halvemmat vaatehankinnat ja pienemmät polttoainekustannukset koska kuljemme pyörällä todella paljon. Näiden ja kesälomarahojen ansiosta pystymme tekemään kesällä kivoja juttuja. Tiedän että kaikilla ei ole kesälomarahoja joilla hurvitella ja monen kesäloma koostuu paljon raha-asioiden miettimisestä. Minuakin hirvittää rahasummat jotka ovat uponneet huvipuistoihin ja muihin pääsymaksuihin. Se on kuitenkin joka sentin arvoista kun näkee lasten ilmeet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että sähköä kuluu kesällä huomattavasti vähemmän kuten myös esim. lämmityskustannuksia. Meillä osa näistä kuluista vaan harmillisesti siirtyy autoilun puolelle, kun liikumme enemmän pitkiä matkoja. Lapsilla on vain yksi lapsuus ja juuri viikonloppuna miehenkin kanssa keskustelimme, kuinka heidän onnensa ja elämyksensä on jokaisen sentin arvoisia♥

   Poista
 3. Uskon tämän täysin, että kesällä rahaa kuluu enemmän, erityisesti lapsiperheillä. Sitä kun tuppaa menemään myös kahden hengen huushollissakin. Aina olen kauhistellut sitäkin, kuinka paljon esimerkiksi päivä huvipuistossa lapsiperheelle kustantaa. Siinä puhutaan jo sellaisesta summasta, että sillä tekisi pienen reissun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Huvipuistokäyntiin menevällä summalla meidänkin kokoinen perhe tekisi jo pienen reissun. Huvipuistoon mennessä onkin paras olla ajattelematta sitä katoavaa rahasummaa ja keskityttävä lasten iloon :)

   Poista