3. heinäkuuta 2017

Lapsen puhelinlasku yllätti

 Olemme mielestämme olleet miehen kanssa erittäin tarkkoja yhtälöstä lapsi + kännykkä. Tämä on tarkoittanut sitä, että lapsia on toki opetettu jo ihan hätätilanteitakin varten matkapuhelimia käyttämään, mutta meillä ei tosiaankaan vielä ekaluokkalainen omaa omista. Eihän sille omalle luurille ole mitään tarvetta itseni ollessa kotiäitinä ja lapsen vihatessa yksinoloa. Oikeastaan Tellukin sai vasta älypuhelimen 10-vuotiaana joululahjaksi. 

 Älypuhelimen myötä kävimme Tellun kanssa pelisääntöjä useamman kerran läpi. Tyttö selvästikin kyllä tietää mitä saa tehdä ja mitä ei, sekä myös mihin tarvitaan vanhemmilta lupa. 11-vuotiaalla luulisi jo omaakin järkeä päästä löytyvän ja luotimmekin tyttöön niin, ettemme liittymää muokatessa mitään rajoituksia laittaneet. Nyt saamme taas jälkiviisaina todeta, että olisipas pitänytkin!

 Mies sai kokea kunnon yllätyksen avatessaan Tellun viimeisimmän puhelinlaskun. Olimme kyllä jo huomanneet, ettei myyjän ehdottama paketti tytölle sovi, mutta yli 80€:n puhelinlasku suorastaan järkytti! Erittelyä katsellessamme veremme meinasi jo kuohahtaa ison osan laskusta ollessa ajanvietepalveluita ja tapahtuneen parhaimmillaan jopa sekunnin välein. Oli puhuttelun aika.
 Tellu itse oli hyvin ymmällään koko tapahtumasta. Päädyimme yhdessä tutkimaan tytön puhelimenkin, mutta emme löytäneet mitään ostettuakaan. Miehen puhutellessa lisää tytärtään päätin googlettaa laskussa olleen numeron, tietääksemme mistä oli kyse. Numero viittasi johonkin nuorten suosiossa olevaan Bongoon, mutta tytön mukaan hän ei ollut sellaisesta kuullutkaan. Lisää etsimällä selvisi, että oli olemassa myös mm. samasta numerosta tulevia viestejä joiden lukeminen maksoi tai joissa luvattiin muka jotain ilmaisia juttuja.

 Mitä tästä opimmekaan? Vaikka lapsi olisi kuinka luotettava ja järki toimisi, voi houkutukset tulla ulkopuolelta. Rajoitukset napsahtivatkin päälle hyvin nopeasti vastaavat yllätykset estääksemme. Onneksi puhelinlaskun summa ei monien muiden tavoin ollut sentään jopa satoja euroja, joten rahallisesti ei vielä hurjista järkytyksistä puhuttu. Tellukin myös oppi taatusti taas jotain uutta tai vähintään muistaa vastaisuudessakin sovitut pelisäännöt. 

 Onko vastaavat yllätykset sinulle tuttuja? 

8 kommenttia:

 1. Oho - kyllä tuollainen laittaisi miettimään. Meillä lapset ovat vielä niin pieniä, ettei edes olla kytketty datapakettia päälle. Jaamme aina omasta puhelimesta netin silloin kun sille on "tarve". On kuitenkin hyvä kuulla tällaisia tarinoita niin osaa varautua tulevasuutta varten.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nää ei ole niitä vanhemmuuden ihania yllätyksiä! Meillä älypuhelin tuli tytölle vasta, kun sen puuttuminen alkoi aiheuttaa enemmän ongelmia ja ajateltiin, että 10-vuotias on jo kyllin fiksu dataakin käyttämään. Ehkä olis vaan pitänyt suosiolla ottaa niitä rajoituksiakin niin oltaisiin tällaiselta kokemukselta vältytty :)

   Poista
 2. Tollasia rahareikiä kehitetään koko ajan lisää ja osataan kyllä naamioida niin ettei aikuisellekaan välttämättä selviä onko se maksullista vai ei. Meidän lapsilla ei vielä ole puhelinta mutta tulevaisuudessa jos ja kun sellaisen joskus saavat, täytyykin olla tarkkana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen olemaan etenkin kun nykyään huijauksia myös hyvin naamioidaan. Nytkin opetimme tytölle, ettei mikään ilmaiseksi luvattu välttämättä ole todellisuudessa ilmainen, vaan sen taustalla voi olla jotain maksullista :)

   Poista
 3. Mikä toi Bongo on? En ole ennen kuullut, eikä ollut meidän esikoinenkaan, jolle pidin pienen palopuheen heti tämän luettuani kaikenmaailman viestien lähettämisestä ja vastaanottamisesta - ihan varmuuden vuoksi. Meillä ei ole esikoiselle tullut lisälaskua kuin muutamia euroja, kun nettipaketti on tullut täyteen. Mutta oli hyvä jälleen muistutella, että puhelimella ei tarvitse ihan mitä tahansa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on aina toisinaan hyvä muistutella ja siksi tämän tännekin kirjoittelin. Sen mukaan mitä netistä ymmärsin Bongo on palvelu, joka tietää kaiken. Ilmeisesti nuorten keskuudessa pyörii ja bongolle voi siis lähettää kysymyksiä, esim. Kuka tykkää musta? ja Bongo osaa muka vastata oikein.

   Poista
 4. Millaisia äyssejä olette? Bongon sivulla lukee aivan selvästi, että viestit maksavat 3e kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kyllä meille tämä Bongo hintoineen tuli tapahtuneen vuoksi tarpeeksi tutuksi, mutta ymmärsitkö itse nyt oikein jutun idean?

   Poista