24. toukokuuta 2019

Suojaa auringolta

 Aurinko ja lämpö ovat vihdoin täällä! Kesällä ei viihdytä sisällä, sillä kauniista luonnosta, lämmöstä ja kesän iloista täytyy nauttia kuin viimeistä päivää. Se syksy saapuu aivan liian nopeasti kuitenkin. Vaikka ulkona onkin nautinnollista olla, on itse aurinko petollinen jopa pilvisellä säällä. Viimeistään nyt on siis aika miettiä kuinka suojautua auringolta!
  En itse ole mikään auringonpalvoja, joten pyrin lapsia houkuttelemaan varjoon. Kaikkialla ja läheskään aina tämä ei kuitenkaan onnistu. Lapset uivat ja juoksevat eikä se varjo seuraa heidän mukanaan. Taapero on myös helppo pitää kuumimpaan aikaan poissa auringosta päiväunien vuoksi, mutta isompia ei pidättele mikään. Sisälle heitä ei saa edes syömään ja muutenkin makoilu on etenkin Onnista niin kovin tylsää. Hommia sitä tehdä pitää! Olenkin huomannut, että oman esimerkin avulla auringolta suojautumisesta tulee helposti myös lapsille tapa.

 Mutta miksi ihmeessä on niin tärkeää suojautua auringolta? Eihän sitä omassa lapsuudessakaan juuri suojauduttu! Muutaman kerran paloin lapsena ja nuo alueet ottaisivat herkästi ilman suojaa itseensä nykyäänkin. Iho nimittäin muistaa palamisen ja toistuva palaminen lapsuudessa aiheuttaa soluvaurioita. Nämä vauriot lisäävät ihosyövän riskiä aikuisena. Ellei jo tämä ole tarpeeksi suuri houkutin suojautumaan auringolta, kannattaa muistaa lapsen ihon olevan ohuempi ja ihon suojamekanismien olevan vielä kehittymättömät.
 Auringolta on helppo suojautua luonnonkuituisilla tai uv-suojatuilla vaatteilla ja lierihatulla, mutta aurinkorasvaakin tarvitaan. Itse käytän ehdottomasti vain luonnollisia mineraalifilttereitä sisältäviä suojavoiteita. On nimittäin tutkittu, että osa aurinkovoiteiden kemikaaleista imeytyy verenkiertoon jo 24h käytön jälkeen ja oktokryleeniä erittyy jopa äidinmaitoon. Vaikka nämä ovat oikeasti todella pieniä määriä, joilla ei välttämättä ole terveydelle mitään vaikutusta, en halua niitä lasteni elimistöön. Fysikaalisten filttereiden eli mineraaliaurinkosuojien sisältämät aineet taas heijastavat UV-säteet pois ihon pinnasta eivätkä imeydy ihoon. Tämän vuoksi kiinnitän paljon huomiota käytössämme olevaan aurinkorasvaan. Kannattaa kuitenkin muistaa ihon palamisen olevan huomattavasti suurempi riski kuin se millaista suojavoidetta käytät!
 Ihon lisäksi myös silmät vaativat suojaa. Tämä koskee etenkin lasten silmiä, jotka eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lasten silmien mykiö on nimittäin kirkas, jonka vuoksi UV-säteilyä pääsee suoraan silmänpohjaan. Sen vuoksi kannattaakin ottaa aurinkolasit jo vauvana käyttöön ja olla sitkeä lasien kanssa, vaikka lapsi tuntuisikin inhoavan niitä. Silmien suojaamisessa on hyvänä lisänä myös lipallinen hattu, mutta valon heijastumiselta se ei suojaa. Heijastuminen korostuu etenkin veden äärellä ja talven hangilla.

 Loppuun täytyy tunnustaa, että ei meilläkään aina olla valmiina kesän ensimmäisiin aurinkoisiin päiviin. Pienimmältä nimittäin puuttuu lierihattu sekä uv-vaatetus. Useasti olen niitä miettinyt, mutta kun ei ole käyttöä ollut niin jäänyt tilaamatta. Ennakointi ei siis edelleenkään ole parhain ominaisuuteni :D

 Kuinka sinä suojaat lapsesi auringolta?

2 kommenttia:

  1. Hienot arskat! :D Meidän lapset eivät koskaan oikein kunnolla ole oppinut käyttämään aurinkolaseja, mutta onneksi sentään ovat uskollisia lippiksen käyttäjiä jotka vähän myös suojaavat silmiä pahimmalta paisteelta. Sen lisäksi suosimme suorassa auringonpaaheessa rannalla sekä uv-pukuja että rasvaa. Kesälläkin välillä puen pojat pitkähihaisiin vaan siksi että aurinko porottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uv-vaatteet on kyllä kesähelteillä huippuja! Meillä myös isommat lapset ovat hieman huonompia auronkolasien käyttäjiä, mutta lippikset kyllä on päähän varmaan jo liimaantuneetkin :D

      Poista