12. helmikuuta 2019

Pyykinpesuaineella on väliä!

 Isossa perheessä yksi tärkeimmistä kodinkoneista on pyykinpesukone. Astioita vielä hätätilanteessa pesee nopeasti käsin, mutta pyykin kanssa on toinen juttu. Lapsiltamme toki löytyy vaatetta sen verran, ettei akuutti vaatepaniikki nyt muutamassa päivässä iske. Pyykkivuoren loputtomaan valloitukseen koneen pyörimättömyys sen sijaan nopeasti vaikuttaa.
 Viime viikolla kiittelin mielessäni taloomme kotiutuneen vatsataudin sijaan flunssan, sillä koin eräänä iltana kauhunhetkiä, kun pyykinpesukoneemme ei poistanut vettä. Aluksi tosin olin hyvin rauhallinen, sillä ajattelin vain Legon tms. kiusaavan ja poistopumpun kotelon putsattua ongelma olisi poissa. Olin diagnoosistani täysin varma vielä poistaessani mystisesti koneeseen joutunutta pientä Lego-roottoria, mutta putsauksenkaan jälkeen kone ei toiminut. Ei, vaikka kokeilin kolmesti ja poistovesiletkukin oli puhdas.

 Miehen kotiuduttua kirosin koneen ja manasin kuinka se tietysti hajoaa älä osta mitään-kuukautena. Hän päätti sitten vielä yöllä alkaa pesukonetta tutkimaan, vaikka epäili korjaajan olevan seuraava osoite. Hetken mielijohteesta mies irrotti kuitenkin lopuksi pidennysputken, jonka avulla poistovesi pääsee koneesta viemäriin asti. Sen näkeminen oli suuri järkytys!

 Vaikka pyykinpesukone oli siisti, oli tuo putki kuin savella muurattu. Eikä tuo savimainen aines meinannut irrota putkesta millään! Sen oli siis oltava jauhemaisissa pyykinpesuaineissa käytettävää, luonnossakin esiintyvää savimaista ainetta eli zeoliittia. Mistä ihmeestä tuo pesuveden pehmentämiseen tarkoitettu aine oli putkeen päätynyt?
 Olen hyvin tarkka kaikkeen pyykkäämiseen liittyvässä, sillä haluan pitää niin vaatteet kuin pesukoneenkin mahdollisimman pitkään kunnossa. Käytän nestemäisiä, yleensä vielä ekologisia pyykinpesuaineita. Annostelen pesuainetta jopa suositeltua vähemmän, en tunge konetta täpötäyteen ja pidän pesukoneesta hyvää huolta putsaamalla sekä pyörittämällä säännöllisesti 90 asteessa.

 Ainut missä luistan, on isompien lasten vaatteiden pienten tahrojen poisto. Vaikka vannon tahranpoistossa sappisaippuan ja tiskiaineen nimeen, en vain jaksa käydä aina jokaista vaatetta tarkasti läpi. Sen jälkeen, kun tahrat mielestäni melko hyvin poistanut Attituden ekologinen pyykinpesuaine poistui lähicittarimme valikoimista, olen sujauttanut toimivamman puuttuessa koneeseen Vanishia. Näinä kertoina tosin pyykki saa osakseen myös lisähuuhtelut. Ainut järjellinen selitys putken tukkeutumiselle olisi siis tuo jauhemainen Vanish, mutta erään löytämäni tiedon mukaan siinä ei zeoliittia kuitenkaan olisi. Varsin merkillistä!
 Kiitos miehen, älä osta mitään-kuukausi jatkuu yhä onnistuneesti. Pyykinpesukone toimii taas normaalisti eikä sen korjaukseen tarvinnut ostaa mitään. Muutaman kirosanan ja käsille tulleen tulikuuman veden jälkeen mies sai siis savet pois putkesta. Loppujen lopuksi taistelimme kuitenkin vielä vuotavan lattiakaivon kanssa, kun kuuma vesi oli saanut töhnän irtoilemaan irrotettavan putken alapuoleltakin tukkien kodinhoitohuoneen lattiakaivon. Onneksemme tuo töhnä oli tukkinut vain tuota putkea eikä hajottanut pesukonettamme! Opin kuitenkin kerrasta, ettei puheet zeoliitin riskeistä ole turhia.

 Mietin joskus lopettavani säännöllisen pesukoneen tyhjänä pyörittämisen sen epäekologisuuden vuoksi, mutta tuo vanha tapa varmaankin pelasti pyykinpesukoneemme! Lähes kokonaan tukkeutuneeseen putkeen taas ei varmaankaan ole päässyt tarpeeksi kuumaa vettä, jolloin zeoliitti ei ole huuhtoutunut pois ja päässyt näin hiljalleen kerääntymään putkeen. Vahingosta viisastuneena en enää kyllä laita mitään jauhemaista koko koneeseen, mutta pitääkö kaikista vaatteista nyt metsästää tahrat erikseen? Rakastan helppoutta, joten muut 'nakkaa vaan paremmin tutkimatta koneeseen' tahranpoistovinkit tai vinkit tehokkaasti tahroja poistavista ekopyykinpesuaineista otetaan ilolla vastaan!

 Millaista pyykinpesuainetta sinä suosit? Entä oletko törmännyt zeoliittiin?

2 kommenttia:

  1. Oho! Hienoa että tilanne ratkesi :O.. En siis koskaan ole kuullut zeoliitista. Käytämme pääosin ekoloogista nestemäistä pesuainetta, vanishiakin käytän joskus ehkä kerran kuussa suoraan hieromalla sitä tahraan. Se toimii aina tahrojen poistoon enkä ole varma että osaisin vaihtaa toiseen.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä vuodatin tuskanhikeä tuon koneen kanssa, mutta onneksi toimii taas kuin unelma :D Joskus muutamia vuosia sitten luin zeoliitin aiheuttamista ongelmista ja niiden ehkäisystä, mutten olisi ikinä uskonut meillä siihen törmäävän! Putki oli kuitenkin niin savimaisen massan ympäröimä, ettei voinut muutakaan olla.

      Poista