19. maaliskuuta 2018

5-vuotiaatko jo eskarilaisiksi?

 Viime viikolla pyöri uutinen, jossa kerrottiin suunnitelmista muuttaa esiopetus koskemaan jo 5-vuotiaita. Sinälläänhän tämä ei ole uutta, sillä vastaavia toiveita on saanut lukea viime vuosina useampaankin kertaan, mutta tällä kertaa uutinen vain kosketti perhettämme Onnin täyttäessä tänä vuonna tuon 5 vuotta.

 Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistääkin syksyllä kokeilun, jossa 5-vuotiaat saavat maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen. Tuon kokeilun tarkoituksena on selvittää miten maksuttomuus vaikuttaa vanhempien työssäkäyntiin ja 5-vuotiaiden osallistumiseen varhaiskasvatukseen. Onnia tuo kokeilu ei koske, sillä kotikuntamme ei aio hakea mukaan kokeiluun. Toisaalta, vaikka hakisikin, Onni pysyisi kotona. Toivon myös, ettei 5-vuotiaiden esiopetuspakko ole voimassa aikanaan pikkuisen kohdalla.
 Esiopetuksen aloittamista 5-vuotiaana perustellaan mm. perhetaustaisten erojen tasoittamisella, koulutuksellisella tasa-arvolla ja kasvun, kehityksen sekä oppimisen tukemisella. Miksi ihmeessä olemme siis suunnitelmia vastaan?  Oikeasti, miettikääpä mitä pidemmän päälle tapahtuu lapsen aloittaessa eskarin! Ensimmäisestä eskaripäivästä lähtien lapsen elämää rytmittää pakosta ensin opiskelut ja sitten työt eläkeikään asti.

 Onko liikaa vaadittu, että lapsi saisi sen pienen, nopeasti kiitävän hetken olla lapsi ja elää vapaata, aikataulutonta elämää, mikäli perhe sen lapselle ja itselleen sopivaksi katsoo? Toki eihän 4 tunnin eskaripäivä lapsuutta kokonaan lopeta ja opetus olisi hyvin leikinomaista. Koemme kuitenkin 5-vuotiaan paikan olevan vielä kotona, mikäli se perheen elämäntilanteeseen sopii.
 Emme todellakaan ole itse esiopetusta vastaan! Tellun ollessa 6-vuotias eskari oli vielä täysin vapaaehtoista ja tyttö kävi sen silti. Se oli kotona kasvaneelle lapselle hyvä ja mielestämme riittävä valmistautuminen koulumaailmaan. Vaikka lapsemme eivät ole kuuluneet varhaiskasvatuksen piiriin, menestyvät he loistavasti koulussa. Meidän perheen kohdalla en siis ymmärrä miten 5-vuotiaiden esiopetus lisäisi tasa-arvoa koulumaailmaan, mutta on toki perheitä joilla ei ole voimavaroja yhtä lailla lapsensa kehitystä tukea.

Mietimme myös miten ihmeessä kunnat takaisivat kaikille 5-vuotiaille laadukasta varhaiskasvatusta monen päiväkodin pullistellessa jo nyt ääriään myöten täysinä. 5-vuotiaista toki suurin osa on jo varhaiskasvatuksen piirissä, mutta olisihan kuitenkin etenkin suuremmissa kaupungeissa esim. 10% lisäys jo melkoinen, jolloin lisätilaa sekä osaavaa henkilökuntaa tarvittaisiin reilusti.
Piileekö halutussa uudistuksessa suurin syy kuitenkin siinä kokeilun toisessa puolessa? Siis siinä, että meidät vanhemmat, etenkin enemmän kotona olevat äidit, tahdotaan väkisin töihin huolimatta siitä riittääkö mieleisiä töitä kaikille vai ei? Lapsista ilmeisesti kaavaillaan supermenestyviä, siis aiempaa parempia veronmaksajia. Mikäli perimmäinen syy olisi oikeasti vain koulutuksellisen tasa-arvon parantaminen, uskoisin avun tarpeessa olevien lasten löytämiseen löytyvän toiset keinot.  Onhan meillä kuitenkin esim. neuvolassa varsin kattavat tarkastukset lapsille! Mikäli taas haetaan uutta menestystä PISA-tutkimuksissa, onko tämä oikea tapa? Onhan valtaosa jo nyt testin tehneistäkin käynyt aikanaan sen eskarin!

  Joskus sitä toivoisi, että päätöksissä ajateltaisiin oikeasti perheiden ja etenkin lasten parasta eikä aina ajateltaisiin vain sitä miten sinne valtion kirstuun saisi vanhempien nahoista mahdollisimman tehokkaasti varoja kiskottua.

 Mitä mieltä olet 5-vuotiaiden esiopetuksesta?

8 kommenttia:

 1. En haluaisi laittaa 5v eskariin. Tuskin on meidänkään kunta tässä mukana, mut vaikka olisikin niin kotona pysyis lapsi :) lapsuus on niin lyhyt aika, että jos ei töiden takia ole pakko olla hoidossa niin saa olla kotona nauttimassa vielä lapsuudesta. Mä en ollut innoissaan tuosta eskarista 6vuotiaanakaan, sillä se 5pvä/4h pvä + matkat käy kyllä lapselle työstä. muutama pvä olis ok jos opetusta halutaan antaa tai ainakin pidemmät loma-ajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin eskaripäiviin tulee lisää pituutta kuljetusten vuoksi ja oli 6-vuotiaillekin ihan tarpeeksi rankkaa. Huomaahan sen vielä ekaluokkalaisistakin ennen joulua ja kevättä, että väsymys alkaa painaa.

   Poista
 2. Liityin lukijaksi :)
  Mitä tulee tuohon eskari juttuun niin mä en ymmärrä sitä että onko se todella viisivuotiaalle tarpeellista...
  Minusta tuntuu että esiopetus on nytkin lähinnä määrättyihin koulurutiineihin opettelemista mikä tietysti on hyvä asia mutta se että tarviiko viisi vuotias sitä niin minusta ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa♥ Toivottavasti viihdyt kanssamme :)

   Ihan samaa mieltä! Täällä lisäksi nykyään eskarikin on vielä pääosin sitä leikkimistä, askartelua sekä ulkoilua ja vähemmistössä on ne kirjaimet, laskemiset yms. oppimispuuhat. Miten ihmeessä 5-vuotias sitten hyötyisi niistä asioista, joita tekee kotonakin?

   Poista
 3. Hui, multa onkin mennyt ohi tuo, että jossain tuota jo kokeillaan! En kannata, tai voihan se toki jollekin olla paikallaan, mutta omaa lasta haluaisin säästää vielä siinä iässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan muistaakseni ainakin Helsinki mukana kokeilussa. En yhtään epäile, etteikö 5-vuotiaiden joukossa joku voisi tätä uudistusta kaivatakin, mutta voisihan heidät ohjata tuen piiriin muuten ja antaa lasten nauttia lapsuudestaan :)

   Poista
 4. En minäkään kannata. Täälläkään ei kokeilu ole alkamassa, koskisi juurikin esikoista, joka loppuvuodesta täyttää 5. Onneksi Suomessa ei ole koulupakkoa vaan oppivelvollisuus, joten saisihan sen "suorittaa" myös kotona tuon ekan eskarivuoden niin halutessaan :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, lain mukaanhan lapsen täytyy osallistua esiopetukseen tai muuhun vastaavaan toimintaan vuosi ennen oppivelvollisuuden alkamista. Periaatteessa siis se kotieskarikin olisi siis halutessa mahdollista kunhan vähintään 700 tuntia tulee täyteen. Jokaisella lapsella on myös oikeus hyvään opetukseen ja on toki niitäkin, jotka katsovat kotiopetuksen olevan parempaa :)

   Poista