12. heinäkuuta 2016

Kun jääkaappi onkin tyhjä

 Meillä suunnitellaan viikon syömiset ja pyritään niiden pohjalta käymään kerran viikossa kaupassa. Usein maitoa, leipää, hedelmiä tms. saatetaan joutua täydentämään, mutta mikäli kaupan valikoimissa päiväystä riittää osataan melko hyvin ennakoida menekkiä. Homma siis toimii hyvin, mutta mitäs jos lapset sairastuvatkin ja miehellä on työputki menossa?

 Olen nyt käynyt viimeksi ennen Onnin sairastumista kaupassa ja kyllä se meidän kaapeissa jo näkyykin! Mies on tietysti juuri nyt niin kiinni töissään, ettei hänestä ole apua ja normaalisti hätätilanteissa ruokakassia kiikuttava mummokin on poissa pelistä. Lapset on kuitenkin ruokittava, joten mistä ihmeestä sitä ruuaksi muuttuu?
 Vaikka yleensä ostetaankin viikon ruokatarpeet kerralla, on kaapeissa toki aina jotain varalla. Leipää tai sämpylöitä saa helposti tehtyä itsekin. Aamupalalle meillä kyllä aina kaapista jotain sopivia puuroaineksia löytyy. Pakastimesta taas ei ikinä ole esim. hirvenliha päässyt loppumaan eli ilman lihaakaan ei tarvitse olla. Lisäksi sieltä löytyy mm. usein ylijäämänä pakastettuja annoksia, joista tarpeen tullen saa allergikolle tai muillekin ruoka-annoksia lämmitettyä. Oma lehmä ja kana olis kyllä tässä tilanteessa kivat :D Nytkin ensimmäisenä vähiin käy siis maito sekä munat.

 Mitä meillä on sitten syöty? Lounaaksi tarjoilen yleensä edellisen päivän päivällistä, tosin näin loma-aikaan sitä ei aina jää. Eilen kuitenkin syötiin lounaaksi edellisen päivän antimia hieman tuunaillen paistettuja perunoita ja pihviä salaatin kera. Kahville leivottiin ehkä hieman hölmösti viimeisistä munista sekä sokerista, ylijääneestä kermasta ja oman maan mansikoista pienen kakun. Päivälliseksi Pikkutäry toivoi riisipuuroa ja täytyihän potilaan sitä saada! Iltapalaksi kaapissa oli vielä maustamatonta viiliä ja leipätarpeita.
 Tänään taas lounaaksi oli eilistä puuroa ja välipalaksi syntyi kiisseliä. Päivälliseksi päädyin tekemään hirven jauhelihasta makaronilaatikkoa ja koska niitä munia ei ollut tuli se lihaliemeen. Itse en lapsuuden traumojen vuoksi pysty syömään makaroniruokia ilman ketsuppia ja ketsuppikin oli tietysti loppu! Onneksi kuitenkin tomaatteja oli vielä reilusti jäljellä ja tein laatikon kanssa pikaketsuppia :D Iltapalalle löytyi maustamatonta jugurttia marjojen kera.

 Huomenna lounaaksi löytyisi sitä makaronilaatikkoa ja ketsuppia, mutta päivällinen on vielä hieman auki. Siinä missä normaalisti suunnittelen viikon kerrallaan, olen nyt mennyt tilanteen mukaan. Mietin tekisinkö tonnikala-riisiakselilla jotakin, sulattaisinko hernekeittoa vai nostaisinko omasta maasta perunoita ja kipaisisin kulman takana kantarelleja katsomassa tai ottaisin lisää hirveä sulamaan. Oman maan tuotokset ja läheinen metsä onkin tässä vaiheessa vuotta mukavasti apuna! Salaattia, retiisejä, yrttejä, metsämansikoita, mustikoita, kantarelleja ja paljon kaikkia muita herkkuja on saatavilla, kunhan jaksaa poimia :)

 Kuinka kauan te pärjäisitte käymättä kaupassa? Löytyykö kaapeista hätävaraa tai onko teillä muita niksejä jaettaviksi?


2 kommenttia:

  1. Hyvää soveltamista! :) Täytyy myöntää, että varmasti pärjättäisiä hyvinkin pitkään ilman kauppaa - mitään juhlaa se ei olisi, mutta pakkasesta löytyisi varmaan viikoksi erilaisia annoksia jokaiselle ja sitten taas kuivakaapissa on vaikka mitä tilpehöörejä josta voisi, keittää riisipuurot, leipoa leivät, kyhätä risottoa vähän tuunaillen omasta kasvimaasta nostetuilla vihanneksilla. Hedelmiksikin kelpaisi hetkellisesti marjasoseet ja smoothiet joita meillä on aina kaapissa. Maito on kuitenkin sellainen jota ilman emme pärjäisiä - eli pakosti pitäisi käydä sitä ostamassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika noin yleensä tääläkin ja helpostihan samalla muut puuttuvat ostaa! Nyt meillä on maitoa jäljellä enää aamukahvini verran, joten toivon vihdoin pojalle kuumeetonta päivää. Eihän poikia vielä kauppaan voi viedä, mutta jos edes sen maitopurkin uskaltaisi käydä ostamassa!

      Poista