7. marraskuuta 2015

Kuka tahansa ei kelpaa isiksi

 Päätin kaiken kiireen keskellä tulla pikaisesti muutaman sanan näin isänpäiväviikonloppuna  kirjoittamaan. Viime vuonnahan esittelin lasten lahjataiteilun tuloksia, mutta tänä vuonna lapset olivat askarrelleet jo koulussa ja kerhoissa ison pinon lahjoja sekä kortteja. En siis nähnyt kovinkaan tarpeelliseksi enää itse lasten kanssa askarrella vaan päädyimme lasten kanssa jouluhulluina tilaamaan miehelle täynnä ihania yllätyksiä olevan suklaajoulukalenterin.

Katsellessani lasten lahjojen piilotusta rupesin miettimään miestä isänä. Aina hän on hyvä isä ollut, mutta isyys on myös kasvattanut häntä. Tellun ollessa pieni mies oli paljon töissä ja tytön hoitovastuu jäi aika pitkälti minulle. Mies otti vanhemmuudesta siis ikään kuin ne parhaat palat päältä. Pikkutäryn vaikean vauva-ajan aikana mies otti jo enemmän hoitovastuuta, mutta työt sanelivat yhä muun elämän. Vasta nyt Onnin synnyttyä mies on selvästikin ymmärtänyt jotakin.
 Onni on opettanut meille molemmille vanhemmille paljon, kasvattanut meitä molempia ja koko perhettä. Ilman Onnia emme olisi sitä mitä me nyt olemme. Onnin myötä mies on viimeistään ymmärtänyt kuinka nopeasti lapset kasvavat. Ei ole aikaa hankkia vauvamuistoja kohta vaan ne on hankittava nyt. Muutoin tulee muistamaan vain ne huudetut yöt. Lasten kanssa täytyy olla nyt eikä joskus tai kohta he ovat niin isoja, etteivät enää viihdy kanssasi. Ellei ole lasten luona läsnä jää ensiaskeleet näkemättä, ensisanat kuulematta ja uudet taidot huomaamatta.

 Ainutlaatuisia hetkiä ei saa takaisin. Tiedän miestä harmittavan ettei muista Tellun vauva- ja taaperoajasta mitään ja Pikkutärynkin hyvin vähän. Miestä surettaa ettei ollut tarpeeksi läsnä. Tiedän millaisen miehenmallin hän on kotoa saanut ja hän olisi voinut jatkaa samaa kaavaa. Siksi olenkin miehen puolesta hyvin onnellinen, että hän saa nyt kokea läsnä olevan isän roolin. Enää työt eivät sanele muuta elämää vaan perhe on ykkönen. Yrittäjä voi raataa itsensä hengiltä, mutta myös selvitä vähemmällä ja olla lastensa elämässä läsnä. Mitkään rahamäärät eivät pysty tuomaan lasten lapsuutta takaisin eikä lasten rakkautta pysty ostamaan. Isäksi on helpompi tulla, mutta rakkaaksi isiksi synnytään tekojen ja läsnäolon kautta.

 Hyvää isänpäivää!

2 kommenttia:

 1. Luulen, että moni havahtuu siihen, että vauva/taapero-aika on jo ohi ennen kuin siitä kerkesi nauttia kunnolla. Onneksi teillä havahduttiin tähän ennen kuin oli liian myöhäistä. <3 Oikein ihanaa isänpäivää sinne teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se aika menee niin pian, liian pian. Meillä ei kyllä muisteta valvottujen öiden vuoksi paljon, mutta ollaan yritetty nauttia jokaisesta Onnin hyvästä hetkestä. Iloittu jokaisesta hymystä siinä hetkessä :)

   Ihanaa isänpäivää myös teidän perheellenne!

   Poista