10. elokuuta 2018

Vauvarokko(ko)

 Vaikka olisi isokin lapsilauma ennestään, tulee aina toisinaan eteen aivan uusia asioita. Yhden tällaisen koimme pikkuisen kanssa juuri tällä viikolla. Helteiden kadottua pojalle nousi korkea kuume ja hän oli kuin äkäampiaisen piston saanut. Mikään ei ollut hyvin eikä uni saati ruokakaan maittanut. Koska pikkuisen paidat ovat läpimärkiä kuolasta, ajattelin aluksi syyn olevan seuraavissa uusissa hampaissa. Kuumeen laskettua noin vuorokauden päästä äkäisyys jäi jäljelle ja hylkäsimme ajatuksen hampaista. Jokin muu oli vialla.
 Seuraavaksi epäilin kiukuttelun syyksi hetkeä aikaisemmin maisteluun tulleita hapanmaitotuotteita, sillä pikkuisen maha toimi vähän turhankin tehokkaasti. Sitten huomasin pojan selän olevan täynnä hennon punaista näppylää. Näppylää, joka olisi voinut olla hikinäppylääkin, mutta joka oli kuitenkin liian isoa ja tiivistä. Poikaa tarkemmin tutkiessa sitä olikin päästä varpaisiin. Mitä kummaa?!
  Meillä on lapsilla kiertänyt rokkotautia jos jonkinlaista, mutta vauvarokko on jäänyt tuntemattomaksi. Ikänsä puolesta pikkuinen olisi täydellinen potilas, mutta vauvarokkoahan kutsutaan myös kolmen päivän kuumeeksi. Vaaleanpunertavan ihottuman siis pitäisi ilmestyä 3-5 päivän päästä kuumeen laskiessa. Ihottuman pitäisi myös tulla ensin korvien seudulle, kasvoille, niskaan ja rintaan, joista selviää koko vartaloon. Vaikka en osannut epäillä mitään muutakaan tautia, ei vauvarokkokaan nyt osuvalta tuntunut. Lapsi ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut niin sairaskaan, että olisi lääkärille lähtö käynyt mielessä. Kaikki oli siis arvailujen varassa.

 Miehen ahertaessa työputkeaan pähkäilin aikani yksin ja lopulta päätin turvautua vertaistukeen. Latasin ihottumaisesta selästä kuvan ja kysyin kokemuksia Instastoryn puolella. Vastausten perusteella moni oli varma kyseessä olevan juuri vauvarokon ja epätyypillisestä kulusta huolimatta itse sain mielenrauhan. Hehkutin mielessäni kuinka juuri tämä, vertaistuki, on näissä hommissa sitä parhautta!
 Vaikka meillä kuumetta oli vain noin vuorokausi, eikä ihottuma tullut heti kuumeen laskettua vaan sen noin kolmen vuorokauden päästä, uskon kyseessä tosiaan olevan vauvarokon. Ärtyneisyys, hieman vuotavat silmät ja löysä vatsa sopivat niin hyvin taudin oireisiin. Nyt mielenkiinnolla odotammekin milloin oireet ja ihottuma häviää. Normaalistihan ihottuma häviää muutamasta tunnista pariin päivään, mutta saas nähdä kuinka tässä hieman epätyypillisemmässä versiossa.

 Onko sinulla kokemusta vauvarokosta? Kuinka kauan ihottuman häviäminen kesti?

2 kommenttia:

  1. Meidän kummallakin poitsulla on ollut vauvarokko noin vuoden ikäisenä. Kummallakin on ollut pari päivää kuumetta ja pari päivää näppyä. Onneksi ei mikään hirmuisen vakava tauti, vaikka pienellä sitä aina osaa ajatella pahinta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä perustaudit onneksi tulevat ja menevät nopeasti :) Huolissaanhan sitä kuitenkin aina pienen voinnista on♥

      Poista