24. kesäkuuta 2015

Pienet lihapullat

 Kesällä tekee mieli syödä kevyemmin ja erilaiset salaatit ovatkin meillä suosiossa. Lapset tarvitsevat kuitenkin salaatin lisäksi jotain muutakin. Tällaisena sadepäivänä onkin hyvä tehdä iso satsi pieniä lihapullia. Pikkuiset lihapullat sopivat hyvin mm. salaatin kaveriksi, naposteluun ja juhliinkin.
 Pienet lihapullat
1,5dl kaurahiutaleita
3dl vettä
700g jauhelihaa
(1muna)
½-1 sipuli
mausteita maun mukaan
(juustoraastetta)
 Pilko ja kuullota sipuli. Pyöräytä kaurahiutaleita hieman hienommaksi ja sekoita ne veteen. Lisää muna (ei pakollinen ellei allergian vuoksi sovellu), jäähtynyt sipuli, jauheliha ja mausteet.  Ota yhteen pullaan korkeintaan ruokalusikallinen taikinaa ja pyöritä. Paista uunissa 200 asteessa. Paistoaika riippuu uunista ja pullien koosta, mutta pienet pullat voivat kypsyä jo 10 minuutissakin.

 Tätä ohjetta on tosiaan helppo muokata. Ellei lihapullia tee maitoallergiselle, voi osan vedestä korvata kermallakin ja/ tai lisätä massaan juustoraastetta. Juustossa kannattaa suosia parmesaania tai pastan kanssa tarkoitettuja juustoja. Toki myös mozzarella tai feta murusina on herkkua. Nestettä voi myös korvata sileällä tomaattisoseella ja tavallisen sipulin lisäksi tietysti valkosipulikin tuo lisää makua. Nämä meidän pullat oli maustettu lapsille soveltuviksi, mutta esim. chili antaisi kivaa makua aikuisille. Yrteistä suosittelen kokeilemaan tuoretta minttua tai rakuunaa.


6 kommenttia:

  1. Oh, miten mä en olekaan hoksannut, että kaurahiutaleita voisi käyttää pullissa! Meillä oli kerran korppujauho loppunut ja mä ratkaisin ongelman murskaamalla näkkileipää. :D Kaurahiutaleet olisivatkin olleet pikkuisen helpompi ratkaisu!

    En olekaan muuten hoksannut, että teilläkin taidetaan kokata kananmunatonta ja maidotonta? Heti pisti ohjetta lukiessa silmään, että sitähän voisi sellaisenaan käyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä korppujauho ei pojan allergian takia käy,mutta kaura taas sopii. Gluteenittomia korppujauhojakin nykyään kyllä löytyisi, mutta halvemmaksi nuo kaurahiutaleet tulevat :)

      Mä teen todella paljon munatonta ja maidotonta, kun meillä käy usein allergisia lapsia hoidossa. Monia perusruokia olen opetellut tekemään munattomana, maidottomana, gluteenittomana ja vehnättömänä. Tarpeen tullen sitten muokkailen perusreseptistä sopivan riippuen millaisia ruokailijoita meiltä kulloinkin pöydästä löytyy :) Siksi pienten lihapullien perusreseptikin oli munaton ja maidoton :)

      Poista
  2. Äiti muuten joskus teki aikoinaan kaurahiutaleisiin lihapullat ja ne oli hyviä. Tosin meidän perheen silloinen allergikko inhosi niitä :D Mä teen itse usein siihen sipulikeittoainekseen, tykätään miehen kans eteenkin :). Voiskin joku päivä tehdä ja vaan salaattia ja vihanneksia kaveriksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä onneksi nämä pullat vielä maistuvat allergisellekin, mutta kaikki aikaisemmat yritykseni eivät ole uponneet. Salaatti ja vihannekset sopiikin lihapullien kaveriksi kesäpäivänä hyvin :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta, pelasti lastenhoitajan päivän. Olen siis ammana suurperheessä ja piti tehdä pyöryköitä 700 grammasta jauhelihaa ja käyttää korppujauhon sijasta kaurahiutaleita. En ole ennen tällä tavalla tehnyt joten ohje tuli todella tarpeeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos tästä ohjeesta oli iloa :) Meilläkin kaurahiutaleet lihapulliin tuli vahingossa kokeilun kautta testattua lapsen allergian myötä.

      Poista